Nu går vi över bron efter vin

Alkoholförsäljningen rasar i Sydsverige

NYHETER

Hallå riksdagen! Om ni vill behålla Systembolaget är det bråttom.

I södra Sverige rasar försäljningen av vin, sprit och starköl. Konsumenterna tar Öresundsbron till billigare butiker.

Riksdagens 349 ledamöter är relativt eniga om en sak. Med höga skatter och Systembolagets monopol ska den svenska alkoholkonsumtionen begränsas.

Tyvärr lever de i det förgångna. De tror att Sverige är ungefär som på 1950-talet medan sanningen är att Öresundsbron och nya införselregler har ryckt undan mattan för den traditionella svenska alkoholpolitiken.

Trendbrottet kom strax före årsskiftet. Då började försäljningen minska i södra Sverige. Nya siffror visar att utvecklingen galopperat under första kvartalet i år.

Försäljningen minskar i Skåne

Regionala skillnader I landet som helhet ligger Systembolagets vinförsäljning på samma nivå som förra året. Men de regionala skillnaderna är mycket stora. Medan försäljningen ökade med 9 procent i Norrbotten minskade den med 6,5 procent i Skåne.

Minskad ölförsäljning Enligt Bryggarföreningen gick den totala ölförsäljningen ned med 7 procent. Mest minskade folk- och lättöl. Det beror det på att så många nu köper sin öl utomlands att de inte behöver gå till Ica eller Konsum när de kommer hem.

Minskad spritförsäljning Spritförsäljningen minskade med 3 procent i hela landet. Nedgången var särskilt markant i länen närmast Danmark.

Ska riksdagen lyckas koppla ett nytt grepp om alkoholkonsumtionen har ledamöterna bråttom. Det är bara tio månader sedan Öresundsbron öppnades och vinkvoten fyrdubblades till 20 liter samtidigt som ölransonen gick upp från 15 till 24 liter.

Passar på att ta minisemester

Det räckte för att ändra det svenska beteendet. Södra Sverige hoppade in i bilen och fick en minisemester på köpet när de bunkrade med vin, öl och sprit i Danmark eller Tyskland.

Att vända utvecklingen kan bli svårt. Riksdagsledamöterna har aldrig gillat billiga supar. Och billigare måste det bli om köpen ska återvända till svenskt territorium.

I Danmark finns långt framskridna planer på att sänka skatten på sprit med 45 kronor flaskan.

Var fjärde dansk spritbutelj köps i Tyskland som har ännu lägre skatt.

Dessutom ökar den tillåtna ransonen till en lastbilslast.

I dag får man ta in en liter starksprit som köpts i ett annat EU-land. Vid nyår blir det två. 1 januari 2004 ökar ransonen till tio. Samtidigt ökar vinkvoten till 90 liter.

Lönsam resa

Tio helrör vodka och 120 flaskor hyfsat vin är betydligt mer än en genomsnittssvensk dricker på ett år. Då blir det lönsamt även för dem som bor norr om Linköping att ta bron till de billiga priserna.

Hittills har regeringen inte ens lyckats driva igenom en sänkning av vinskatten med tio kronor. Att hela riksdagen skulle förmå sig till en radikal omprövning förefaller osannolikt.

Men till dess kommer vinkaravanerna rulla genom landet och den svenska alkoholpolitiken skötas av andra. Exempelvis det danska folketinget och den tyska förbundsdagen. Hur bra känns det?

Lena Mellin