”Varför stödde ni vansinnesrallyt?”

Vägverket kräver förklaring av sponsorerna till Gumball 3000

Foto: PATRICK PERSSON
Polis i Malmö med en av de deltagare i Gumball 3000 man lyckades fånga in för bötfällning.
NYHETER

Vägverket har skickat brev till de femton internationella företag som var med och sponsrade den uppmärksammade men förbjudna biltävlingen Gumball 3000 som passerade Sverige under Valborgsmässohelgen.

Foto: PATRICK PERSSON
Så här såg det ofta ut på E4 från Stockholm till Öresundsbron på valborgsmässoafton.

Vägverket ber företagen att förklara sin medverkan i tävlingen, där hundratals företrädesvis sportbilar kördes i skyhöga hastigheter på allmänna vägar runt Östersjön, genom Finland, Sverige och Danmark med start och mål i London.

Från började startade 210 ekipage vilka mot slutet av den tävlingen, inspirerad av de så kallade Canonball Run-loppen i USA, hade reducerats till cirka hundra. Förarna, bland dem många kändisar från underhållningsvärlden och andra jetsetare, drog under färden på sig svindlande fortkörningsböter men fortsatte lika glatt ändå.

Hilton, Compaq och Armani

Bland tävlingens sponsorer fanns den internationella hotellkedjan Hilton, datortillverkaren Compaq och modedesignföretaget Armani. Vägverket ber nu dessa och tolv andra företag besked om hur de tänker att agera för att inte tävlingen skall köras igen.

Verket vill också, enligt sitt pressmeddelande på tisdagen, få till stånd en dialog med företagen om deras möjligheter att bidra till ett säkrare transportsystem totalt sett.

”Utsatte medtrafikanterna för risker”

Vägverket är i Sverige den ansvariga myndigheten för bland annat trafiksäkerhet och ser mycket allvarligt på hastighetstävlingen som genomfördes på E 4 från Stockholm till Öresundsbron. Det konstaterar att tävlingsdeltagarna och arrangörerna utsatte medtrafikanterna för betydande risker och är också bekymrat över hur även andras respekt för lagar och regler urholkas.

Verket säger sig ha alltmer försökt få näringslivet och staten att medverka genom att bland annat beställa säkra transporter.

Redan bett om ursäkt

"Den nu inträffade händelsen riskerar att tilltron till näringslivets medverkan skadas", heter det i brevet till sponsorföretagen.

En del av de berörda företagen har redan bett om ursäkt för att de medverkade i Gumball 3000 och har lovat att dra sitt tillbaka sitt stöd om det arrangeras fler liknande tävlingar.

Sponsorer för Gumball 3000

Gumball 3000-tävlingen väckte stor uppståndelse och kritik då de över hundra tävlingsfordonen på valborgsmässoaftonen for i extrema farter från Stockholm till Öresundsbron.

Nu kräver Vägverket att följande företag som stödde tävlingen förklarar sig:

TT