Ring och betala p-avgiften med mobilen.

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS
Mobilparkera i hela stan Allt som behövs är en vanlig mobiltelefon, helst med sma, och en streckkod som klistras fast på vindrutan. Med märket på rutan kan du mobilbetala var som helst i innerstaden.
NYHETER

Inga mynt i plånboken? Lugn, nu räcker det med nallen när du ska betala för parkeringen. Och du behöver inte riskera att åka på p-böter, om lunchmötet drar ut på tiden.

Det är bara att ringa och förlänga parkeringstiden.

Du får också en påminnelse på mobilen när tiden är på väg att gå ut. Du kan också få tillbaka pengar för icke använd tid.

Stockholms stad har slutit avtal med företaget Parking Partners om ett smartare sätt att erlägga p-avgiften.

Allt som behövs är en vanlig mobiltelefon, helst med sms, och en streckkod som klistras fast på vindrutan. Med märket på rutan kan du mobilbetala var som helst i innerstaden.

Tack vare streckkoden kan stadens parkeringsvakter också kontrollera om du har betalat din avgift. En speciell avläsningsdosa läser koden och identifierar bilen och om p-avgiften är erlagd eller inte.

Är du en flitig parkerare kan du lösa ett abonnemang för 100 kronor i månaden, p-avgiften tillkommer. Den mindre flitige kan i stället välja en sorts serviceavgift, som läggs ovanpå själva p-avgiften. Till exempel tre kronor där parkeringen kostar tolv kronor i timmen (minimum i innerstaden), fyra för tjugokronors, och fem kronor på trettiokronorsavgiften.

På gatu- och fastighetskontoret är man övertygad om att den nya tjänsten kommer att uppskattas av bilisterna.

- Det underlättar för alla. Man undviker att dra på sig onödiga p-böter om man blivit försenad. Dessutom behöver man inte ha en massa mynt med sig, säger Henrik Silfverstolpe.

Kontrakt med fyra företag

Förutom med Parking Partner har staden kontrakt med tre andra mobilparkeringsföretag: Tele P, Mint och Easy Parking.

Det är bara för kunderna att välja det bolag som passar bäst. Några har enbart inriktat sig på parkering, andra erbjuder även andra tjänster i kombination.

Sven-Anders Eriksson