Toppcheferna hyr till reapris

Sjöfartsverkets Ulf Svedberg beviljade sig själv lyxlägenheten

1 av 3 | Foto: Björn Elgstrand
- Det är inte konstigare än att prästen bor i prästgården, säger Ulf Svedberg på Sjöfartsverket om sitt lägenhetskap på Djurgården i Stockholm.
NYHETER

Sjöfartsverkets högste chef i Stockholm Ulf Svedberg har beviljat sig själv och en annan chef var sin lägenhet på Djurgården.

Lägenheterna ligger i ett 1700-talshus som renoveras för cirka tre miljoner kronor.

- Det är klart att det är känsligt. Men någon måste bo där, säger Svedberg.

Djurgården är Stockholms mest exklusiva bostadsområde. Bara ett par hundra meter från Skansen, och ännu närmare vattnet, ligger 1700-talshuset som Ulf Svedberg, sjöfartsområdeschef i Stockholm, beslutat att hyra ut till sig själv och en annan toppchef.

Kakelugnar och originalmålning

Huset, allmänt kallat Gula villan, innehåller bara två lägenheter. Det har fem kakelugnar varav två fungerande, en originalmålning från 1790-talet och en mängd fina detaljer från byggåret 1760. Det noggranna renoveringsarbetet är nu i slutfasen.

- Renoveringen har gjorts i samarbete med riksantikvarien, Stadsmuseet och Djurgårdsförvaltningen, säger Ulf Svedberg.

Huset ägs av Sjöfartsverket och har alltid varit tjänstebostad åt de två högsta cheferna på platsen. Ulf Svedberg är den som beslutat att huset ska renoveras och hyras ut.

Först hade han tänkt bygga övernattningslägenheter åt Sjöfartsverkets personal. Men det satte Djurgårdsförvaltningen stopp för.

Måste totalrenoveras

- Huset måste totalrenoveras, Djurgårdsförvaltningen kräver att det blir bostadshus och tidigare har det varit människor med motsvarigheten till mitt arbete som bott där, säger Ulf Svedberg.

I juli flyttar de in - sedan får de bo kvar tills de pensioneras eller byter arbete. Ulf Svedberg har valt lägenheten på övervåningen. Den är på 100 kvadratmeter och har en hyra på 6 202 kr/mån. Chefen för Sjöfartsinspektionen i Stockholm, Christian Lindquist, får bottenvåningen på 120 kvm med månadshyra 7 060 kr/mån.

- Vi har anlitat den fastighetskonsult som statliga myndigheter använder för att sätta hyror. Enligt honom är detta normalt, säger Ulf Svedberg.

"Det är väldigt billigt"

Det håller inte Sune Dahlqvist, chefsförhandlare på Hyresgästföreningen i Stockholm, med om:

- Det är väldigt billigt och borde förmodligen förmånsbeskattas, säger han.

Som jämförelse nämner han att hyran i nyproducerade Hammarby sjöstad där 120 kvm går på över 12 000 kr/mån.

Stockholms kulturkåkar som förvaltas av Stadsholmen ligger minst en tusenlapp över hyran för Gula villan, och allmännyttiga Svenska bostäders snitthyra är cirka 700 kronor högre.

Olle Castelius