Margit kämpar för att bo kvar

Foto: GUNNAR LUNDMARK/SCANPIX
"BLIR DET DYRARE MÅSTE JAG NOG SÄLJA" Margit Lisenius har bott i huset i Enskede i nästan hela sitt liv. I kväll demonstrerar hon mot de höga boendeskatterna. "Blir det dyrare så måste jag nog sälja. Jag vet inte vad jag ska spara in på", säger hon.
NYHETER

I kväll demonstrerar Margit Lisenius, 72, för rätten att ha råd att bo kvar i sitt hus.

- Blir det dyrare måste jag flytta, säger hon.

Men i dag finns ingen politisk majoritet för att minska boendeskatterna.

Margit bor nästan granne med den ansvarige - Bosse Ringholm

Villaägarnas riksförbund genomför en demonstration mot de höga boendeskatterna på Mynttorget i Stockholm. Ansvariga politiker frågas ut av tv-kändisen Siewert Öholm.

Bland demonstranterna ska pensionären Margit Lisenius finnas.

Samtidigt dimper beskeden om årets taxeringsvärden ned i brevlådorna hos 3,2 miljoner villaägare. Och dessa visar att de som bor i attraktiva områden, främst i storstadsregionerna och på västkusten, kan räkna med ordentliga höjningar - och därmed kraftigt höjd fastighetsskatt.

Tanken är dock att chocken ska mildras av en begränsningsregel som införs retroaktivt från januari i år. Den innebär att ingen ska betala mer än fem procent av familjens sammanräknade inkomst i fastighetsskatt.

Värdet har fördubblats

Men Villaägarnas riksförbund anser att förändringen är långt ifrån tillräcklig.

Margit Lisenius i Enskede i Stockholm har sett sin villa bli dyrare och dyrare.

Sedan de frysta taxeringsvärdena slopades vid nyår har hennes hus stigit i värde med nästan det dubbla, från knappt 700 000 kronor till 1,4 miljoner kronor.

Hon har bott i samma hus i nästan hela sitt liv.

Det är hennes föräldrahem och hon har bara gjort smärre förändringar, köket är fortfarande i originalskick med spis från 1920-talet.

- Det är bostadsmarknaden som är sjuk. Det finns inte en garderob som är värd under en miljon i Stockholm i dag, säger hon.

Med de förändrade taxeringsvärdena stiger hennes fastighetsskatt med drygt 6 000 kronor i år, till 16 550 kronor, enligt Villaägarnas prognos. Begränsningsregeln fryser dock kostnaderna vid 10 000 kronor.

Men Margit Lisenius drabbas också av förmögenhetsskatt på cirka 5 000 kronor om året, eftersom villan är värd över en miljon kronor.

- Blir det dyrare så måste jag nog sälja. Jag vet inte vad jag ska spara in på, jag lever väldigt enkelt redan nu.

Inga snabba beslut att vänta

Villaägarnas riksförbund kräver att förmögenhetsskatten på boendet slopas helt. För den linjen finns i dag ingen politisk majoritet.

Flera partier vill se lättnader på boendekostnaderna, men vägen dit skiljer sig åt. Och därför är inga snabba beslut att vänta.

Exakt vad regeringen vill är oklart, alla skattefrågor skjuts upp till i höst. Tidigare i veckan kom dock signaler om att socialdemokraterna tagit åt sig av kritiken mot höjningen av boendeskatterna och att lättnader därför kan vara att vänta.

I dagarna får villa- ägare besked om nya höga fastighetsskatten

Läs tabellen:

Anette Holmqvist