Han ska ”göra en Marjasin”

Silbersky: Alcalá har slarvat, men utan ont uppsåt

NYHETER

Försvarsadvokat Leif Silbersky har upplägget klart inför fortsättningen av rättegången mot Jesús Alcalá.

Han vill "göra en Marjasin" av Alcalá.

- Marjasin hade ju faktiskt trippeldebiterat en del representation och han blev frikänd. Jag försvarade Marjasin också, säger Silbersky.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
STRATEGIN KLAR Advokat Leif Silbersky hade försvarsstrategin klar när han anlände till rättegången tillsammans med sin klient Jesús Alcalá i går. För fyra år sedan lyckades Silbersky få förre landshövdingen Sigvard Marjasin frikänd, trots dubbelfaktureringar och klippande av kvitton. Alcalá ska försvaras på samma sätt som Marjasin: han har inte menat något illa, bara varit "slarvig".

Det var få som 1997 trodde på en friande dom mot den förre landshövdingen Sigvard Marjasin, åtalad för att ha klippt och klistrat med representationsnotor, inköpskvitton och dubbelfakturerat.

Men Silbersky lyckades.

Rätten kunde inte fastslå att Marjasin gjort något olagligt.

Nu tänker Leif Silbersky plocka fram Marjasintaktiken på nytt. Det vill säga: Alcalá har som Marjasin varit slarvig. Men båda handlade i god tro. Utan uppsåt.

"Det är slarv, det är glömska"

Flera gånger förklarade Silbersky om Alcalá:

- Han är ingen admini- strativ person som håller reda på kvitton. Jesús har lämnat in reseräkningar i efterhand. Och jag håller med åklagarsidan om en del fel.

- Det är slarv, det är glömska, det är efterkonstruktioner. Då har det blivit fel. Det är beklagligt. Men något ont uppsåt finns inte.

Statsåklagaren Yngve Rydberg kämpade i går för att bevisa motsatsen. Att Jesús Alcalá, Svenska Amnestys förre ordförande, gång på gång dubbelfakturerat biståndsorganisationen Sida och den svenska avdelningen av Internationella juristkommissionen för sina resor till Paraguay.

- Reseräkningarna visar lite av hans sätt att komma åt pengar på olika sätt.

Vad säger du om Silberskys jämförelse med Marjasin?

- Det finns en del gamla fall han kan hänvisa till. Men det behöver inte betyda någonting. Jag räknar med att vinna det här målet, säger åklagaren.

"Mitt livs värsta tid"

Huvudpersonen själv kom ledigt klädd och till synes avspänd efter vad han själv beskrivit som "mitt livs värsta tid".

Nyklippt, blå jeansskjorta - uppknäppt i halsen, vit undertröja, mörkblå byxor, svarta skor.

Ofta med ett leende in i alla kameror.

Bara en gång yttrade han sig lite mer utförligt under tragglandet av alla reseräkningar, kvitton, notor och växelkurser.

Plötsligt kunde åklagarsidan presentera några kvitton Alcalá själv utan framgång efterfrågat från Internationella juristkommissionens kontor.

- Här finns två uppgifter. Hur kommer det sig att IJK:s kontor säger att kvitton saknas? Men ni har kvitton!

Fick komplimang för skjortan

Efteråt ville han inte ge några kommentarer.

Men han vände sig om nedanför trappan till Rådhuset när han fick en komplimang för jeansskjortan.

- Köpt i Paraguay, sa Alcalá.

Och log på nytt.

Leif-Åke Josefsson