Vad gjorde Alcalás alla vänner i går?

NYHETER

I nöden prövas vännen.

Talesättet testades i Rådhusets sessionssal 17 på Kungsholmen i går, när rättegången mot kulturpersonligheten, idealisten, välgöraren Jesús Alcalá inleddes.

Anklagelserna mot Alcalá för en serie bedrägerier hade ju bemötts med en kulturetablissemangets intensiva moteld.

Eliten inom åsiktsindustrin, Alcalás vänner, hade med giftigheter och insinuationer angripit den normala nyhetsjournalistiken.

Författaren Sven Lindqvist och opinionsbildaren Maria-Pia Boëthius, historikern Peter Englund och kulturredaktören Nils-Gunnar Nilsson, publicisten Göran Rosenberg, vinnaren av Stora journalistpriset Dan Josefsson, fredsforskaren Wilhelm Agrell, kritikern Maciej Zaremba, författarinnan Anita Goldman och fler ställde upp som garanter för Alcalás heder och syften.

Det var som om Moder Teresa anklagats för att knycka i kollekten.

Men när i går den månadslånga rättegångsthrillern inleddes, den 49-årige skåningen Alcalá satt på den anklagades bänk och svärdet hängde över honom, var han märkvärdigt ensam.

Jag tittade mig förgäves om i rättegångssalen efter de kända ansiktena i stödtrupperna. Inget fanns där. Den enda kulturpersonlighet jag fann var författarinnan och regissören Marianne Ahrne. Men hon känner inte Alcalá utan var där för att skriva en bok om karaktär och eventuell karaktärssvaghet.

"Det finns goda skäl att vara här i dag"

Men i samma minut som första rättegångsdagen blåsts av skyndade Alcalá ner till sessionssalens bortersta del, och när jag på hans väg dit försökte förmå honom till en kort kommentar, svarade han:

- Förlåt mig, men jag måste hälsa på en god vän.

Han fanns. En enda hade låtit sig prövas i nöden. Det var skådespelaren Etienne Glaser. Med varma blickar och många leenden talades de två vännerna vid. Glaser sa:

- Det finns goda skäl att vara här i dag. Själv skolkar jag från repetitioner på teatern. Jag undrar vad alla de andra har för laga förfall.

Under första rättegångsdagen började ett mönster att utvecklas mellan en cool men oelegant åklagare, den 50-årige Yngve Rydberg, den glamouröse och ofta så framgångsrike försvarsadvokaten Leif Silbersky och en pedantisk domare, Rolf Nöteberg.

Brottaren mot florettfäktaren

Nöteberg grillade åklagaren på punkter i anklagelserna mot Alcalá - dubbeldebiterade räkningar, förskott från Sida, bristande verifikationer till Internationella juristkommissionen, biljettbeställningar i Tranås och utflykter till latinamerikanska vattenfall:

- " det är svårt att förstå vad åklagaren påstår " jag vill inte chikanera åklagaren, men det är svårt att förstå logiken " ni måste framställa det så att även mindre begåvade kan begripa "

Fortsättningen kan möjligtvis komma att te sig som en envig mellan en otymplig brottare (åklagaren) och en elegant florettfäktare (försvararen).

Men rådhusveteraner varnade för förhastade slutsatser: Domaren kan bli pedantisk mot Alcalálägret också.

Men i normal bookmaking vinner florettfäktaren över brottaren.

Och då ska ni se att Alcalás vänner har tid för honom igen.