Snålvillan

- den sparar el för 8 400 kronor om året

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
STATENS MÖNSTERHUS Arkitekten Jan-Christer Ahlbäck har ritat den här energisnåla villan för LB-hus på Bo01 i Malmös västra hamn. Inget märkvärdigt och tillkrånglat men sparar 8 400 kronor om året i elkostnad, jämfört med normalt välisolerade villor.
NYHETER

Här är statens nya energisnåla mönstervillor.

I dag premiärvisas de på bostadsmässan Bo01 i Malmö.

- Vi visar att man kan bo bra och spara energi utan krångelbygge, säger generaldirektör Thomas Korsfeldt på Energimyndigheten.

Villorna på Bo01 drar bara 80-100 kilowattimmar per kvadratmeter bostadsyta mot normalhusets 133 kWh. En besparing på runt 500 kronor i månaden.

- Det finns hus som sparar mer, säger Svante Wijk, statliga Energimyndighetens projektledare. Men då handlar det ofta om extremt täta "ingenjörs-julgranar" med massor av teknik. Svårbyggda, kräver ständig skötsel. Vitsen med våra hus är att de sparar rejält på ett enkelt, realistiskt och vettigt sätt. Man ska inte behöva bry sig. Bara bo bra, billigt.

Återbruk av golv från 30-talet

Bo01, Sveriges hittills största bomässa, invigs nästa vecka. Men redan i dag är det alltså smygpremiär med nya statliga mottot "Hus för intelligenta".

LB-huset i trä är på 140 kvadratmeter. Köpta energin ska ligga under 80 kWh per kvadratmeter. Välisolerat och med fönster som släpper in solvärme men håller kvar husets inre värme. Den återbrukas i en frånluftsvärmepump.

Dessutom har huset annat återbruk: ett gammalt bokgolv från 1930 till exempel.

Huset drar totalt bara 8 400 kWh/år i el mot normalhusets 14 000 kWh.

Nyckelfärdigt för 3,2 miljoner

Yxhultshuset i lättbetong är på 150 kvm. Kräver ingen extra isolering för att hålla värmen. En varmgrund minskar förluster av värmen nedåt där varm utgående ventilationsluft återvinns i luftvärmeväxlare som tar in friskluft. Huset värms av Bo01:s egen fjärrvärme. Till 100 procent lokalt producerad och baserad på sol, vind och vatten.

De här husen ska kunna säljas som "typhus" i hela Sverige. Yxhultshuset, inklusive extra gårdshus på 52 kvm och växthus, ska bli nyckelfärdigt för 3,2 miljoner.