”Vi känner oss lurade”

Nio av tio anser de nya bredbandspriserna vara för höga

NYHETER

Bara en av tio tycker att bredband hemma är värt 500

kronor, visar en omröstning på aftonbladet.se.

Något som it-forskaren Lars Ilshammar anser är fullt förståeligt.

- Det här kommer inte att snabba på

bredbandsutvecklingen, utan tvärtom, säger han.

Abonnemangsavgifterna för bredband stiger, och ytterligare höjningar från bolagens sida är att vänta.

Men 500 kronor är för mycket att betala om man vill ha bredband hemma. Det anser närmare 90 procent av Aftonbladets nätläsare.

Lars Ilshammar, som forskar i it och demokrati vid Örebros universitet, förstår reaktionen.

- Det här är en trist utveckling som inte bidrar till Sverige som it-land, säger han till aftonbladet.se.

- 500 kronor är ganska mycket pengar om man har barn och stora utgifter för mat och hyra. Särskilt om man från början har räknat med att det skulle kosta 200 kronor.

Flera läsare har reagerat till aftonbladet.se per e-post. De berättar att de känner sig lurade - de betalade snällt ingångsavgiften och nu höjs abonnemangsavgiften successivt.

- Det kan jag gott förstå. Det här har blivit revolutionen som kom av sig, det kan vi bara konstatera. Och det här gör förseningen och motståndet ännu större, säger Lars Ilshammar.

Vad är orsaken till bolagens prishöjningar?

- Det kan man bara spekulera i. Men det ligger ju nära till hands att se det som ett företagens eget självbedrägeri. Man trodde att det fanns mer pengar att tjäna på det här än vad det gjorde.

Kunderna får betala misstaget

Enligt Lars Ilshammar räknade bolagen med att de skulle kunna tjäna stora pengar på olika kringtjänster - till exempel shopping på nätet.

Vilket de uppenbarligen inte gjorde. Så nu får kunderna betala.

- Det är ett utslag av kvartalskapitalismen - allt man gör ska löna sig omedelbart, det finns ingen långsiktighet längre. Och när allt ska löna sig redan i går blir det så här.

Ska staten subventionera bredband?

- Jag tycker framför allt att staten borde subventionera själva infrastrukturen. Men kanske kommer staten att få subventionera anslutningen också, i de områden där det är ekonomiskt omöjligt att ha bredband annars.

Lars Ilshammar och flera av hans kolleger har länge varnat för att bredbandsbolagen skulle komma att göra en prismässig skillnad mellan glesbygd och storstad.

- Om man lämnar utvecklingen åt kommersiella krafter så kommer vi att få ett väldigt ojämlikt Sverige, säger han.