McDonald´s stoppar kycklingsallad

NYHETER

McDonald´s restauranger i Sverige stoppar nu all försäljning av kycklingsallad.

Kycklingen har inte upphettats tillräckligt vid tillagningen och kan därför innehålla campylobakter, som kan orsaka kräkningar och magsjuka.

- Det här är naturligtvis mycket trist. Men vi har tagit det här på största allvar och agerat mycket snabbt, säger Birgitta Mossberg, presschef på McDonald´s till aftonbladet.se.

Upptäckten av leveransen med dålig kyckling gjordes redan den 4 maj. Det var personalen på flera av McDonald´s restauranger som uppmärksammade att kycklingen inte så ut som den ska. Det danska företaget Danpo som levererar kycklingen till McDonald´s genomförde egna kontroller och bekräftade personalens farhågor.

Kycklingen hade inte upphettats tillräckligt, vilket innebär minst 70 grader.

I går kväll fattade ledningen för hamburgerkedjan att stoppa all försäljning av den nya kycklingsalladen Mcsallad, som började lanseras den 24 april.

- Något har gått fel, exakt som blivit fel håller vi just nu på att titta på, säger Birgitta Mossberg.

I ett meddelande som sändes ut via företagets interna nät uppmanades kassapersonalen att upplysa kunderna om att ”kycklingen tillfälligt är slut”.

”Inte ett sätt att dölja någonting”

- Det här är inte ett sätt att dölja någonting. Men det skulle bli kaos om personalen skulle ägna sig åt att förklara allt kring det här. Men givetvis ska kunder som frågar varför kycklingen är slut hänvisas till restaurangchefen, säger Mossberg.

Enligt McDonald´s finns det ingen risk för att kycklingen som sålts innehållit salmonella. Däremot finns det risk för att den kan ha innehållit campylobakter, en avföringsbakterie som kan ge upphov till magknip, kräkningar och veckolånga diarréer.

Borde inte kunderna som ätit av kycklingen fått vetskap om att den var dålig, och att ett misstag begåtts?

- Vi har inte haft några gäster som har sagt någonting om några problem, säger presschef Birgitta Mossberg.

Enligt henne är risken för att restauranggäster blivit sjuka av den illa hanterade kycklingen minimal. Men om det är några som blivit dåliga av kycklingen ska de höra av sig till McDonalds, som då tar sitt fulla ansvar för det, lovar Birgitta Mossberg.

Det aktuella partiet kyckling ska nu kastas. I slutet av veckan räknar McDonalds att åter börja sälja kycklingsalladen, då med tillräckligt upphettad kyckling.

Claes Thunblad