E-Type enar artistsverige

Manar till protest mot Sveriges Radio

NYHETER

Artisten Martin ”E-Type” Eriksson ställer sig bakom Dr Alban som nu stämmer Sveriges Radio för grovt förtal.

”E-Type” uppmanar samtidigt övriga Artistsverige att protestera mot radioprogrammet ”PippiRull” och ledningen för Sveriges Radio.

- Att syssla med kränkningar och angrepp på enskilda personer är inte något som ska förekomma i det här landet, säger Martin E-Type Eriksson.

Foto: Peter Kjellerås
Martin "E-Type" Eriksson kritiserar Sveriges Radio.

Den kände artisten Dr Alban berättade i går själv om det grova förtal som han anser att satirprogrammet ”PippiRull” i Sveriges Radios P3 utsatt honom för under flera år. På Aftonbladets debattsida skrev han om ett ”systematisk och utstuderad” smutskastning och förklarade dessutom att han stämt Sveriges Radio för grovt förtal, en stämning som lett till åtal.

Debattartikeln följdes av en het och livlig diskussion bland Aftonbladets nätläsare. En av dem som engagerade sig i debatten var ”E-Type”.

”Skall jag som skattebetalare sponsra en statlig radiokanal som i sin tur stöttar en personlig förföljelse år 2001? Sparka kanalchefen och ge större statliga bidrag till privata radiokanaler som aldrig skulle komma på tanken att smutskasta och förlöjliga en av de större artister Sverige haft!”, skrev Martin ”E-Type” Eriksson.

Han säger att hans engagemang inte handlar om att Dr Alban är en känd artist och kollega.

- Jag hade varit lika förbannad om det var en sjuårig liten flicka med utstående öron som mobbades i svensk radio, säger han.

Han anser att det som Sveriges Radio kallar ”satir” i själva verket är sexistiska och rasistiska påhopp på enskilda personer, i detta fall Dr Alban.

- Vi gör inte sånt här i det här landet. Som skattebetalare är jag med och finansierar den här radion, med dessa pengar legaliserar Sveriges Radio förföljelse av enskilda personer.

- Hela Artistsverige bör enas om kravet att lägga ned det här programmet. Det här är inte satir, det är ren skit, säger ”E-Type”.

Orsaken till att Sveriges Radio ställer upp bakom satirprogrammet ”PippiRull är enligt ”E-Type” att de vill höja sina lyssnarsiffror.

- Det är just därför det är så viktigt att protestera. Det här är inte mitt Sverige, där personförföljelse är radiounderhållning. Mitt Sverige är rent från sånt, säger Martin ”E-Type” Eriksson.

Pressombudsmannen Pär-Arne Jigenius har vid flera tillfällen riktat skarp kritik på ”PippiRull” i radiokanalen P3 och Sveriges Radio har tidigare blivit fällda i Granskningsnämnden för inslag i ”PippiRull”.

Tillsammans med advokat Michael Fischbein har nu Dr Alban stämt Sveriges Radio. Han kräver skadestånd för det psykiska lidande som han anser att PippiRull-inslagen orsakat honom.

Claes Thunblad