De tänker göra matchen mot Helsingborg till en publikfest

Kvastarnas tifogrupp slår på stort inför årets prestigematch

NYHETER

Helsingborg hemma. Då kan Halmstad inte förlora. Det vet alla.

Tifoansvarige Peo Lundqvist, 29, tänker se till att Kvastarna vinner på läktaren också.

- Vi satsar på att ha blåa och vita ballonger och ark åt alla i publiken på söndag.

Foto: MAGNUS TORLE
Tifogruppen vill få Örjans vall att bli så blått och vitt som det bara går. Peo Lundqvist, Jonas Danielsson, Magnus Larsson och Anders Ek har bråda dagar.

Peo Lundqvists ultimata dröm är att publiken på Örjans vall är klädda i blått och vitt. Alla är med och hejar och håller upp blåa och vita ark. Heliumballonger stiger mot skyn. Bengaliska eldar ger blå och vit rök.

Begränsade resurser

Mot Helsingborg på söndag, gäller det för Kvastarnas tifogrupp att närma sig drömmen.

I förra årets hemmamatch mot ärkerivalen, visade den då nybildade tifogruppen musklerna för första gången.

- Vi har begränsade resurser. Förra året fick vi till ett ordentligt tifo ändå. Vi hade konfetti, flaggor, ballonger och mycket annat. När HBK:s kampsång dundrade ut genom högtalarna och spelarna kom ut på planen var det en totalupplevelse. Imponerande för att vara i Halmstad, säger Peo Lundqvist.

Positiva spelare

Spelarna visade också sin uppskattning. Flera av dem förklarade senare att de blivit ordentligt överraskade när de sett tifot.

Stora delar av publiken gillade arrangemanget. Men fortfarande är många skeptiska till nymodigheten. Särskilt de äldre på huvudläktaren.

- En del tycker att tifo är något onödigt och andra menar att vi skräpar ned. Men vi fortsätter ändå och hoppas på att de ska börja hjälpa oss till slut. Ju fler vi får med som blåser upp ballonger och håller upp ark, desto bättre.

En uppmaning till publiken på Örjan, med andra ord.

I veckan blir det mycket att göra för tifo-gruppen.

Ordförande Peo pluggar för tillfället stenhårt för att ta sin examen som byggnadsingenjör. Att kombinera studierna med tifoarbete kan bli kämpigt. Det är nämligen mycket som ska fungera på söndag.

En förmiddag viks åt att riva tidningspapper till konfetti. Och på matchdagen träffas tifo-gruppen vid elvatiden. Matchen börjar klockan fem.

- Vi ska lägga ut ballonger och mosaikark på varje plats och ordna med flaggor. Om det blåser kan vi få stora problem med att få arken och ballongerna att ligga kvar.

Mycket städning

Efter matchen blir det mycket att städa upp. Bakvägen har Peo fått höra att städpersonalen är mer än kritisk till allt vad tifo heter. Men det verkar inte beröra honom.

- Vi vet ju att spelarna gillar det vi gör. Det är viktigast.

I år väntar tifo-arrangemang mot Malmö, AIK, Norrköping och möjligen något ytterligare om HBK är inblandat i guldstriden.

Städpersonalen på Örjans vall lär svära många ramsor innan säsongen är slut.

Har Bajen fans som förebild

Johan Fyrk

ARTIKELN HANDLAR OM