Svensk pilot beskjuten i Sudan

Den danske andrepiloten omkom

NYHETER

STOCKHOLM/GENEVE

Den svenske piloten Ingvar Andersson överlevde när hans rödakorsplan besköts över Sudan i tisdags. Men hans danske andrepilot avled omedelbart när han träffades i huvudet av eldgivning från marken.

Planet var på väg mellan Lokichokio i Kenya och Juba i södra Sudan. Det var under stigning efter att ha gått ned till ett par tusen meters höjd på grund av tekniska problem, rapporterade Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Ingvar Anderssons far, Jan-Åke Andersson i Mölndal, tog på onsdagen kontakt med TT och uppgav att sonen ringt hem och berättat att han varit med om något fruktansvärt.

Plötsligt hördes en kraftig smäll i planet, berättade piloten enligt fadern.

- Han vände sig till sin danske kollega och undrade "Vad tusan var det?".

- Då ser han hur kollegan faller framåt i selen och blodet sprutar över hela kabinen.

ICRC rapporterade att kenyansk polis såg tydliga kulhål på planet.

Nedstämd

Piloten var tagen och nedstämd efter sin upplevelse när fadern talade med honom vid elvatiden på onsdagen, på en raspig linje från Lokichokio dit planet återvände efter att ha träffats.

Planet förde inte med sig några passagerare, bara last. Före flygningen hade alla nödvändiga tillstånd inhämtats från alla berörda parter. Det var ett propellerplan försett med tydliga markeringar för Röda Korset.

I Sudan pågår sedan 18 år tillbaka ett blodigt inbördeskrig, men ingen ville dagen efter händelsen ta på sig ansvaret för beskjutningen.

Det är andra gången på kort tid som en rödakorsanställd dödas i Afrika. Nyligen mördades sex anställda i Kongo. De hackades ihjäl med macheteknivar.

Den dödade dansken identifierades som Ole Friis Eriksen från Köpenhamnstrakten. Planet var chartrat av danska Röda Korset.

Thomas Höjeberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM