Demonstrationer vid kungabesöket

Kungafamiljen märkte inte extremistattacken

NYHETER

BRYSSEL

Bakom ryggen på kungen, Silvia och Victoria sker dramatiken:

Flera flamländska extremister övermannas av säkerhetsvakter och belgisk polis. Medan kungafamiljen lugnt fortsätter sin promenad på Antwerpens gator arresteras 22 personer för störande av ordningen.

Frågan är om de svenska kungligheterna ens märkte något av de anti-monarkistiska protesterna.

- Nej, jag tror inte det... de blev i alla fall inte störda eller oroade på något sätt. Allt gick så väldigt snabbt, säger hovets taleskvinna Elisabeth Tarras-Wahlberg till Aftonbladet.

"En vanlig demonstration"

Det som först tolkades som ett försök till ett ter-

rorangrepp under kungapromenaden mildrades senare till "sedvanliga demonstrationer" av de belgiska myndigheterna.

I flamländska Antwerpen finns ett betydande motstånd mot monarkin, och i går var det främst unga medlemmar ur nationalistgrupperna Vorpost och NSV som ropade "störta kungen" och försökte bryta sig fram genom åskådarleden.

En av dem stoppades av säkerhetsvakterna bara några meter från Belgiens kung Albert.

Tarras-Wahlberg:

- Den svenska kungafamiljen gick längs staketet och tog emot blommor, paket och teckningar och hälsade på barnen. Folk tjoade som vanligt och viftade med flaggor, och det enda vi märkte var att några plötsligt började skrika något helt annat från de bakre leden. Och så såg vi deras gula plakat. Men de kom aldrig i närheten av oss.

Varken kungen, Silvia eller Victoria ville kommentera incidenten.

- Nej, det vore att gå extremisternas ärenden. De dyker ju upp ständigt. Får de respons på sina demonstrationer blir de uppmuntrade, säger Tarras-Wahlberg.

Kungen var avspänd

Kungafamiljen såg också helt oberörd ut när den senare på kvällen höll middag för det belgiska kungahuset och ytterligare 200 gäster.

- Hej, nu är jag här, sa kungen roat till pressen när han anlände till salongerna i Cercle Royal Gaulois. Något mer sa han inte.

Silvia i turkosblå klänning, Victoria i rosa och Kungen presenterade en meny från sin egen köksmästare, Markus Burkhart, och lät de belgiska kungligheterna smaka på renmousse, vild sparris, sallad, pärlhöna, gåslever, tryffel samt chokladrulle fylld av rabarberkompott och lingon.

Så fort kungafamiljen klivit in genom dörren öppnade sig himlen och ett

åskregn störtade ner.

Precis bakom ryggen, det också.

Peter Wennman