Är pedanten förklädd till en bohem?

NYHETER

Leif Silbersky, den silverhårige stjärnadvokaten, yttrade i går eftermiddag i Stockholms tingsrätt de ord som ska bli hans refräng i försvaret för den bedrägerimiss-tänkte kulturpersonligheten och välgöraren Jesús Alcalá:

- Det är sant att Alcalá är slarvig!

Silbersky tecknade den försonande bilden av en charmerande bohem, som står över trivialiteter som att hålla ordning på kvitton och handlingar.

Slarv som dygd. En slarver att älska.

Men i det milda ljuset i den boaserade sessionssalen kom jag på mig att undra:

Är bilden av Jesús Alcalá som slarver den riktiga? Är inte, tvärtom, slarverstämpeln en skyddande fernissa?

Fakta ger bilden av en metodisk människa

Det som i rättssalen i dokumentation läggs fram om Jesús Alcalá ger bilden av metodisk, stundtals pedantisk människa:

Sina räkningar till Sida och Internationella juristkommissionen kompletterar Alcalá med utbetalningsanvisningarna: "Bifogar F-skattesedel och momsregistreringsbevis."

När Alcalá bröt med Internationella juristkommissionen var det med motiveringen: "Jag vill inte längre vara med i en organisation som slarvar med de administrativa rutinerna."

På Sida, som hade honom som konsult, fanns inga intryck av Alcalá som slarver.

På svenska Amnesty, som gjorde Alcalá till sin ordförande, var det obekant att han skulle dras med bohemiska sidor. En person som var ordförande under sjuttiotalet, Bo Lindblom, fanns bland åhörarna i går och han sa till mig: "Tvärtom, när Jesús presenterade sin CV var den detaljerad och prudentlig - även om den var falsk med sina anspråk på att han var gästprofessor i Zürich och ekonomie licentiat i Tübingen."

Korrespondensen på e-mail och med fax mellan Alcalá i hans hem i Tomelilla och hans projekts handläggare i Paraguays huvudstad Asunsión var redig och koncis. Han visar ofta att han har exakt koll.

Känslosvall i rättssalen

Men när jag intervjuade Silbersky i denna personlighetsfråga vidhöll han bilden av Alcalá som en slarver:

- Många av hans vänner har hört av sig om hans motvilja mot papper.

Det är från bilden av Alcalá som slarver som Silbersky med känslosvall på stämbanden i rättssalen i går kunde säga:

"Att fela är faktiskt mänskligt."

Men omvänt - att om Alcalá metodiskt och medvetet med rökridåer och spegeleffekter försökt tillskansa sig en biståndsmiljon är det faktiskt brottsligt.