Lars Schmidt rånad i sin villa

Maskerade män bröt sig in och stal pengar

NYHETER

Teaterdirektören Lars Schmidt, 84, överfölls och rånades i sitt hem utanför Paris.

De maskerade männen bakband Schmidt och hans sambo, stal pengar och värdesaker och slog sönder hela inredningen.

- De var mycket våldsamma, säger parets hushållerska.

Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
TEATERDIREKTÖR I PARIS Lars Schmidt har bott i Paris sedan 50-talet och gjort succé med flera pjäser. Berömelsen tilltog när han gifte sig med Ingrid Bergman 1958.

Lars Schmidt och hans livskamrat Yanne Norup hade just gått och lagt sig när de tre rånarna bröt sig in i huset två mil sydväst om Paris.

Männen tog sig in i sovrummet, bakband paret och tvingade dem att vänta på sängen medan de gick bärsärkagång genom huset. Med ett långt järnrör slog inbrottstjuvarna sönder fönster, skåp och inredning i jakten på pengar.

- En av dem var särskilt våldsam. Han skrek "var är pengarna" hela tiden.

Hushållerskan försökte gömma sig på toaletten. En av männen sparkade upp dörren och tvingade ner henne på golvet.

Tog väska med 40 000

Först vägrade Lars Schmidt att berätta var han förvarade sina pengar. Men efter upprepade hot ledde han rånarna till en väska som innehöll drygt 40 000 kronor.

Rånarna fick även med sig två antika statyetter.

- De försvann ganska fort när de fått vad de ville ha, säger hushållerskan.

Lars Schmidt och Yanne Norup har bott i det gamla stenhuset i flera år. Det ligger i ett exklusivt och lugnt område där de inhägnade villorna ligger på rad.

Inbrottet inträffade för drygt två veckor sedan. Sedan dess har paret skaffat en vakthund och varje dag åker en polisman förbi och hälsar på.

Polisen har ännu inte lyckats identifiera gärningsmännen. I går återfanns flyktbilen men man fann inga spår.

Gifte sig med Ingrid Bergman

Lars Schmidt har en gedigen karriär som teaterförläggare och producent bakom sig. 1954 bosatte han sig i Paris och etablerade sig snabbt med pjäser som "Katt på hett plåttak" och "My Fair Lady".

Riktigt berömd blev han när han gifte sig med Ingrid Bergman 1958. Paret hade ett bra äktenskap men till slut tröttnade Ingrid Bergman på att behöva dela Lars Schmidt med en annan kvinna. När Kristina Belfrage födde Lars Schmidts son Kristian 1978 avslöjades skilsmässan.

Ingrid Bergman och Lars Schmidt förblev dock mycket goda vänner. När hon fick cancer var han hennes största stöd. När Ingrid Bergman fyllde 67 kom han till sjukhuset med blommor och champagne.

På natten dog hon ensam.

Elisabeth Lindham