Röda Kors-plan besköts – svensk pilot överlevde

NYHETER

Två kulor missade. Den tredje dödade. Röda Korset-piloten Ingvar Andersson, 35, hörde att det small när de skulle landa i Sudan. Han vände sig mot sin danske andrepilot.

- Då ser han hur kollegan faller framåt i selen och blodet sprutar i hela kabinen, berättar Ingvars far.

Ingvar Andersson drog då på full gas och lyckades fly attentatsmännen.

Foto: AP
Kvarlevorna efter den danska piloten flögs till Nairobi. I morgon hålls en minnesstund i Glostrup.

De båda piloterna var på väg från Lokichokio i Kenya till Sudans huvudstad Khartoum med en större hjälpsändning åt Röda Korset när planet besköts. Ingvar Andersson och andrepilot Ole Friis Eriksen, 26, hade påbörjat en mellanlandning i Juba. Planet befann sig på två tusen meters höjd när attentatsmännen slog till.

- Tre projektiler gick in i cockpit. Ett endast en halvmeter från Ingvar Andersson. Det var det som träffade Ole Friis Eriksen, säger Michael Borgss, vd för flygbolaget Aviation Assistance som äger 15 flygplan i Afrika av typen Beachcraft Superking 200.

Den danske kaptenen avled omedelbart. Ingvar Andersson vågade inte landa i Sudan utan återvände till Lokichokio med sin döde vän liggande i stolen bredvid.

En erfaren pilot

Ingvar Andersson, som är från Mölndal, har arbetat för flygbolaget i Afrika i tre år. Han är en av bolagets mest erfarna piloter.

Ingvar Anderssons far Jan Åke Andersson ringde i går upp TT och uppgav att sonen ringt hem och berättat att han varit med om något fruktansvärt.

- Han mår bra. Men chocken kan komma senare. Han har ju varit med om något förskräckligt, säger Ingvars Anderssons mamma Birgitta till Aftonbladet.

Hon berättar att Ingvar Andersson ska återvända till Skandinavien på fredag. Han ska medverka vid den minnesstund som ska hållas för sin danske kollega i Glostrup.

Planet hade inte med sig några passagerare, bara last och post. Planet var tydligt märkt med Röda Korssymboler.

Klas Elfving, Fredrik Engström