Flickans kropp låg vid stigen

13-årigen hittades mördad i strövområde

NYHETER

Hon är den andra blonda unga kvinna som mördats i Höganäs på drygt två år.

Det förra mordet är ännu olöst.

I dag började polisens jakt på en mördare.

Foto: KRISTER HANSSON
SPÄRRADE AV ETT STORT OMRÅDE Den 13-åriga flickan hittades mördad i ett strövområde i utkanten av Höganäs. Kroppen låg delvis skymd på en kulle. Omedelbart efter att flickan hade hittats spärrade polisen av ett stort område. Polisen har ännu inga teorier om mördare eller motiv.

Den 13-årig flickan hittades i går i ett populärt strövområde i Höganäs utkanter. Bara några meter från kroppen stod hennes cykel uppställd, vilket enligt polisen sannolikt tyder på att flickan mördats på platsen.

- Kroppen låg bara sex, sju meter från en stig, men syntes ändå inte, berättar Urban Torstensson som ledde sökandet efter flickan.

Fyndplatsen ligger intill ett villaområde strax norr om Höganäs flygplats och bara ett par kilometer från flickans hem.

Enligt polisen hade 13-åringen skador efter våld mot både huvudet och kroppen när hon påträffades.

- Hon har varit utsatt för ett våldsbrott och väldigt mycket talar för mord, säger Charley Nilsson vid polisen i Helsingborg.

- Flickan har fått skador i huvudet men vi ger inga ytterligare detaljer om detta. I dag fortsätter den tekniska undersökningen på platsen och den rättsmedicinska undersökningen. Först efter det vet vi mer.

Sent på torsdagskvällen hade inga avgörande fynd offentliggjorts. Ingen misstänkt gärningsman var gripen och polisen var förtegen om vad man hittat på brottsplatsen.

Då hade man också talat med en mängd vittnen, knackat dörr och pratat med flickans kamrater och anhöriga i samhället.

Flera olösta mord i trakten

Något mordvapen hade inte heller påträffats. Polisen vet ännu inte heller vad som orsakad skadorna på flickans kropp.

I december 1998 mördades en annan ung kvinna i Höganäs. 18-åriga Julia Oltenau hittades ihjälslagen och det mordet är fortfarande olöst.

Både Julia och den nu mördade 13-åringen hade blont hår. Bägge utsattes för grovt våld mot huvudet. Många i Höganäs kopplar nu samman de båda morden.

- Jag förstår att folk undrar. Men för närvarande jobbar vi med det primära och det är för tidigt för oss att fundera i de banorna. Men det är rätt att fallet med Julia inte är löst ännu, säger Charley Nilsson.

- Det finns ytterligare ett olöst fall där vi inte ens har en kropp. Tolvårige Henrik försvann för två år sedan. Han är inte återfunnen och vi vet inte vad som hänt honom.

Enligt polisen har den nu mördade 13-åringa flickan sannolikt kommit till det som kan vara mordplatsen redan vid 17-tiden i tisdags.

Den slutsatsen drar man eftersom vittnen sett henne inne i Höganäs strax före klockan 17.

Polisen började söka efter flickan sedan hennes föräldrar anmält henne försvunnen på tisdag kväll.

Enligt de första uppgifterna hade hon varit hemma vid 15.30 och varit försvunnen sedan dess.

Senare kom uppgifter om att hon varit synlig i centrala Höganäs strax före fem. Då var hon ensam. Det förekommer också en uppgift om att flickan träffat en killkompis kvart i sex.

- Han är hörd och har lämnat oss en berättelse som verkar trovärdig, men vi vill inte säga något om hans tidsangivelser, säger spaningschef Mats Lassen.

Låg delvis skymd

Tidigt i går morse drogs sökandet igång på allvar. Ett 30-tal poliser, sju hundpatruller och en polishelikopter deltog.

Under förmiddagen inriktade man sig på områden kring flickan hem.

Man letade också bland annat vid sopstationen och i terrängen vid ortens stora skjutbana.

Vid 14-tiden samlades styrkan på polisstationen för genomgång av vilka nya områden som skulle genomsökas.

Redan efter en kvart hittade en hundpatrull kroppen. Den låg delvis skymd på en kulle i ett större strövområde i utkanten av Höganäs, på en plats där barn brukar leka och där många ortsbor rastar sina hundar.

Bara några meter från kroppen stod flickans cykel uppställd.

- Det är ännu oklart om fyndplatsen är densamma som mordplatsen, men bland annat cykeln tyder på det, säger Mats Lassen.

Omedelbart efter att flickan hittats spärrades ett mycket stort område av och polisens tekniker kom till platsen. Även dessa bekräftade att det inte är någon tvekan om att det handlar om ett mord.

Däremot tyder inget på att hon utsatts för sexuella övergrepp. Några teorier om varför 13-åringen mördades har polisen ännu inte.

Flera mord i trakten

Caroline Olsson, Pelle Tagesson