Så här tokig är politiken

Majoriteten vill sänka fastighetsskatten - ändå sker det inte

NYHETER

Den här demonstrationen var egentligen helt onödig.

En majoritet i riksdagen vill nämligen sänka fastighetsskatten.

Ändå kommer den inte att sänkas. Så tokigt fungerar politiken.

Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
Poetisk demonstrant Flera tusen samlades i går utanför riksdagen för att demonstrera mot fastighetsskatten. Men allt tyder på att skatten inte kommer att sänkas.

Fastighetsskatten är ett mycket tydligt exempel på att svensk politik inte fungerar enligt parlamentarismens grunder. Det räcker inte med en majoritet för att genomföra en förändring.

Tusentals protesterade

Villaägarna och Skattebetalarna samlade i går omkring tiotusen ilskna pensionärer till förbundens årliga demonstration mot fastighetsskatten. Enligt traditionen utfrågades representanter från samtliga partier i riksdagen.

Efter utfrågningen stod det klart att en majoritet av riksdagens ledamöter vill sänka fastighetsskatten redan nästa år. Ändå är sannolikheten för att sänkningen verkligen genomförs väldigt liten.

För en vanlig människa kan detta förefalla vara en absurditet. I riksdagens korridorer är det en självklarhet.

Kompromiss enda lösningen

Så här ligger det till. De fyra borgerliga partierna och miljöpartiet vill sänka fastighetsskatten 2002. De representerar mer än hälften av riksdagens ledamöter. Ändå kommer deras linje inte att genomföras.

Det beror dels på att de valt två olika vägar. Miljöpartiet vill sänka skattesatsen, de borgerliga partierna vill sänka taxeringsvärdet. Det krävs alltså en kompromiss för att skatten ska sänkas. Kompromisser i symboltyngda frågor är alltid svåra, ibland helt omöjliga.

En viktigare förklaring är blockpolitiken som ligger som ett tungt cementlock över svensk politik. Miljöpartiet samarbetar med regeringen och vänsterpartiet om den statliga budgeten. Alltså kan de inte göra upp med de borgerliga partierna i frågor som påverkar statens inkomster. I så fall raseras trepartisamarbetet.

För att fastighetsskatten ska sänkas nästa år krävs alltså att åtminstone vänsterpartiet och helst också socialdemokraterna ändrar sig. Kursomläggningen måste i så fall göras inom de närmaste fyra månaderna.

Sedan är budgeten och skattesatserna för nästa år klara.

Ohyfsade demonstranter

Nästa år är det däremot val. Val har tidigare haft en förunderlig inverkan på viljan att sänka eller frysa fastighetsskatten.

Möjligen ser alltså utfallet annorlunda ut efter nästa års demonstration utanför riksdagen. Till dess kanske demonstranterna dessutom har lärt sig uppföra sig som folk. Hyfs, något som äldre människor ofta efterfrågar, var inte det som präglade demonstrationen på Mynttorget utanför riksdagen.

Så här vill partierna ha fastighetsskatten nästa år

ARTIKELN HANDLAR OM