Vinsten mindre än väntat för Telia

NYHETER

Efter en flådig annonskampanj med regering och näringminister Rosengren som heta affischnamn. Efter att ha lockat 850 tusen svenskar att köpa den upphåsade folkaktien.

Efter ett totalhaveri på börsen.

Telia redovisar i dag en vinst efter finansnetto på 502 miljoner kronor för årets första kvartal.

Vinsten på 502 miljoner ska jämföras med en vinst på 3 436 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Samtidigt ökade omsättningen med 5,7 procent till 13 592 miljoner kronor.

Telias resultat ligger något under det som analytiker har spekulerat kring inför dagens kvartalsrapport och Teliaaktien föll direkt på Stockholmbörsen med 3,9 procent till 62 kronor.

Koncernchefen Marianne Nivert är nöjd med resultatet som helhet, men säger att hon är mindre nöjd med omsättningsökningen.

- Sex procent är för lågt, även om det har sina förklaringar. De satsningar som vi nu gör har ännu inte fått genomslag och vi dras fortfarande med överhängande effekter från de stora prissänkningarna under 2002'', skriver hon i en kommentar.

Säljer inte com hem

Samtidigt som delårsrapporten presenteras beslutade Telias styrelse i dag att inte sälja dotterbolaget com hem. Tidigare har styrelsen aviserat att den vill sälja bolaget. Nu vill styrelsen istället att com hem ska fortsätta att vara en del av Telias satsning på bredband. Bolaget ska bli ett av bolagen i affärsområdet Telia Internet Services och är är enligt experterna en förutsättning för att Telia ska hänga med i bredbandsutvecklingen

Com hem har 1 361 000 hushåll anslutna till kabel-TV-nätet.

Det var i maj för ett år sedan som de första affischerna om Telias börsintroduktion dök upp. Drygt en miljon privatpersoner tecknade sig för den upphåsade ”folkaktien” och betalade villigt 85 kronor för den regeringsrosade ”tillväxtaktien”.

I december hade kursen för samma aktie halverats och misstron för Telia spred sig bland hundratusentals småsparare.

Sedan dess har Telia lyckats med det mesta.

Har gått bättre än konkurrenterna

Aktien har visserligen, fram till i dag, legat på 20 kronor under teckningskursen. Men jämfört med sina konkurrenter i teleoperatörsbranschen är Telia en självklar vinnare.

När Telia missade sin egen svenska 3G-ansökan trodde de flesta bedömmare att loppet var kört. Istället sydde Teila ihop ettt samarbete med Tele2 som tros bli räddningen för bolaget. Medan konkurrenterna ruinerar sig på dyra 3G-licenser förstärker Telia sin finansiella postition.

Telia har dessutom sålt ut en rad bolag under året och därmed stärkt sin kassa.

Enligt delårsrapporten ökade Telia Mobile sin omsättning med 46 procent till 3,6 miljarder kronor. Intäktsökningen beror på stark tillväxt i Danmark, Finland och Norge, enligt delårsrapporten.

Telia Internet Services ökade omsättningen med 25 procent till 532 miljoner kronor.

- Under året har bredbandssatsningen tagit fart och vi kan nu börja beta av kön och marknadsföra våra tjänster på allvar'', skriver Nivert i ett pressmeddelande.

Claes Thunblad