Domstolsverket lamslogs av porr-virus

Hela e-postsystemet kraschade i dag

NYHETER

Det nya dataporr-viruset knäckte Domstolsverket i dag.

Samtidigt som virusexperter blåste faran över kämpade dataavdelningen på Domstolsverket i Jönköping hela dagen med att få i gång domstolsväsendets lamslagna e-postsystem.

Porr-viruset Homepage kopplar automatiskt upp datorn mot porrsajter. Och det skickar också sig själv vidare till alla e-postadresser i användarens adressbok, precis som bland annat virusen Melissa gjorde.

Viruset slog till mot Domstolsverket i morse. Samtidigt som förvånade tjänstemän konstaterade att datorn började visa porr spred sig viruset blixtsnabbt bland domstolsverkets cirka 7 000 e-postlådor runt om i landet.

Därifrån spred det sig ytterligare. Och det var den massiva anstormningen som knäckte verkets e-postsystem.

Sent på torsdagen stod systemet fortfarande still.

- Vi trodde att vi hade ett fullgott virusskydd men tvingas nu konstatera att det behöver förstärkas ytterligare, säger en upprörd Ulf Svahn, Domstolsverkets IT-säkerhetschef.

- Vi höll på att installera skydd också mot Homepage men missade på någon kvart på onsdagsmorgonen.

Tre holländare tog på torsdagen på sig ansvaret för porr-viruset Homepage. I ett anonymt brev säger de sig ha skickat iväg Homepage i syfte att göra reklam för porrsidor på nätet.

Holländarna skriver också att de ville visa hur kul det är att vara en dålig människa på Internet.

På Domstolsverket tycker man inte det var roligt alls.

- Det mest upprörande, säger Ulf Svahn, är hur lätt det är att tillverka ett sådant här virus. Vilken klåpare som helst kan numera hämta verktyget från Internet och skicka ut det.

Caroline Olsson