Oväntad uppstickarfond i topp när unga väljer pensionsfond

NYHETER

Uppstickarfonden Didner Gerge är den hittills mest populära fonden bland de som under våren placerar sin premiepension för första gången.

Här är hela listan över de populäraste fonderna.

Favoriten från förra höstens stora pensionsval, Roburs Aktiefond Contura, har rasat ner en bit på topplistan.

Fram till den 30 maj skall närmare en halv miljon nya pensionssparare, främst ungdomar, bestämma hur de vill placera sin premiepension.

Det har inte blivit lättare att välja sedan sist. I vår finns det ytterligare 100 fonder att välja på. Antalet är därmed uppe i 556.

Premiepensionsmyndigheten PPM har nu hunnit bearbeta valblanketter från drygt 21 000 nya väljare. Resultatet visar att de nya väljarna står för både kontinuitet och nytänkande.

Till nytänkandet hör att ytterligare två utländska förvaltare kommit in på de nya pensionsspararnas tio i topp. Det två är Luxemburgbaserade Pictet Global Sector Fund Management och finländska Seligson Co som båda kommit in på listan med sina bioteknik- och läkemedelsfonder.

Många fonder desamma

I övrigt är många fonder desamma på de nya väljarnas topplista jämfört med den tidigare. Det gäller till exempel, förutom Didner Gerge och Contura, även AMF Pensions Aktiefond Sverige, AMF Pensions Aktiefond Världen, Roburs Aktiefond Medica och Carnegie Fund Medical subfund.

De rena räntefonderna hamnar liksom i det stora valet en bra bit ner på listan. Dock har de nya pensionsväljarna hittills lyft AMF Pensions Balansfond från en 11:e till en 8:e placering. Den skall placera minst 25 procent av sina tillgångar i obligationer.

De som nu under april och maj premiepensionsväljer för första gången har tjänat sina första pensionsrätter under 1999. De nya pensionsspararna ska i snitt placera 1 452 kronor för män och 1 275 kronor för kvinnor. Totalt handlar det om 670 miljoner kronor.

Nya pensionsväljares tio i topp

De nya premiepensionsväljarna har hittills valt knappt tre fonder i snitt. Listan bygger på valblanketter från 21 413 väljare och anger antal val.

TT