Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Rungande ja till Ringen

Tre av fyra stockholmare vill bygga bort bilköerna

Köer, köer, köer Oftast rör det sig inte alls och går det så går det sakta. Stockholmarna har tröttnat på trafikeländet. Och enligt de flesta är en ringled runt stan lösningen. Stödet för Ringen har ökat med tio procent sedan år 1999. Köer, köer, köer Oftast rör det sig inte alls och går det så går det sakta. Stockholmarna har tröttnat på trafikeländet. Och enligt de flesta är en ringled runt stan lösningen. Stödet för Ringen har ökat med tio procent sedan år 1999. Foto: ROLF PETTERSSON

    Tre av fyra stockholmare vill ha en ringled runt Stockholm.

    Sex av tio säger absolut nej till biltullar.

   Det visar en ny undersökning gjord av opinionsinstitutet Skop på uppdrag av Stockholms handelskammare.

Så svarade stockholmarna Skops undersökningar i mars 2001 och oktober 1999   Så svarade stockholmarna Skops undersökningar i mars 2001 och oktober 1999

Opinionen för en utbyggnad av kringfartsleder för att lösa de akuta trafikproblemen växer starkt hos stockholmarna.

Stödet för en komplett ring, inklusive Österleden, har ökat med tio procent sedan förra Skop-undersökningen 1999. Då ville 68 procent - två av tre - se en utbyggd ring, i dag är siffran 78 procent.

Männen gillar Ringen mest

Totalt intervjuades 1 080 slumpvis utvalda personer i Stockholms län i åldrarna 18 till 84 år.

En något större andel män (85 procent) än kvinnor (71 procent) vill bygga ringen, däremot finns det inga större skillnader mellan partisympatisörerna.

- Stockholmarna har tröttnat rejält på att ständigt sitta fast i oändliga bilköer oavsett vilket parti man tillhör, säger handelskammarens vd Peter Egardt.

"Ett parti låser alla förslag"

Själv är han trött på den förlamning som råder i Stadshuset när det gäller trafikfrågorna.

- Medan trafiken snabbt är på väg mot en infarkt sitter ett litet parti (läs Stockholmspartiet) och låser alla förslag till lösningar. Det är helt absurt.

Det så kallade Saltsjö - Mälarsnittet, det vill säga alla broar över Strömmen och Mälaren passeras dagligen av upp mot 350 000 fordon. Av dessa går cirka hälften via Slussen eller Centralbron.

En komplett ring runt Stockholms centrala delar skulle omfatta Essingeleden, Södra länken, Norra länken och Österleden från Värtahamnen under Djurgården och ansluta till Södra länken på Nackasidan.

En annan omdiskuterad led - "Förbifart Stockholm" från Kungens kurva upp till Häggvik - har också stöd av en klar majoritet, 58 procent. Endast nio procent säger nej.

Bilavgifter är inte något populärt alternativ för att minska biltrafiken i Stockholms innerstad. Sex av tio säger definitivt nej till en sådan åtgärd, knappt tre av tio säger ja. Inte överraskande är centerpartister och miljöpartister de som är mest för biltullar.

Cykelbanor på de stora huvudgatorna är heller ingenting som stockholmarna vill ha.

En stor majoritet - 78 procent - anser att cykelbanorna ska ligga på sidogatorna för att inte vara i vägen för övrig trafik.

Att Stockholmspartiet inte finns med i undersökningen beror på att de inte är representerade i landstinget.

Läsarna tyckte likadant

Skop är inte ensam om att fråga stockholmarna om man vill ha en ring för att lösa trafikproblemen. Aftonbladet frågade samma sak i oktober 1999, några veckor före Skops första undersökningen. Även då svarade 78 procent ja.

Landstinget har gjort en liknande undersökning, och då svarade 74 procent ja till Ringen.

Kan det sägas tydligare?!

Sven-Anders Erikson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet