”Hot ska inte tvinga barnen till skolan”

Skolverkets chef mot skolkböter

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
På Bergsjöskolan råder delade meningar om det är rätt att låta skolkares familjer betala böter. Många elever uttrycker dock viss sympati för stadsdelsnämndens beslut. Tomislav Rogan i 7a2 tror på penningstraff. "Det hjälper nog. Man vill ju inte betala och då låter man bli att skolka", säger han. Klasskompisen Thomas Musa håller inte med: "Jag tror inte att det kommer att hjälpa".
NYHETER

Beslutet att bötfälla föräldrarna till skolkande elever får kraftig kritik.

- Att hota barn till skolan är absolut inte bra. Det måste finnas hundra alternativ att ta till innan man tvingas till detta. Dessutom finns det ingen laglig grund för det, säger Mats Ekholm, generaldirektör på Skolverket.

Han ogillar skarpt det beslut som stadsdelsnämnden i Bergsjön i Göteborg fattat.

Föräldrarna till fyra elever kommer att tvingas betala tusen kronor vardera om inte deras barn kommer till lektionerna.

Skolans ansvar

- Det stämmer inte med den idé vi har med svensk skola. De som har sina barn i skola ska kunna lita på att kommun och stat ställer upp med undervisning. Man ska inte behöva särskilda avgifter eller böter. Skolan har ett mycket stort ansvar för att barnen ska trivas och ta till sig undervisningen i skolan, säger Ekholm.

Han konstaterar, liksom stadsdelsnämnden, att det finns en skolplikt. Men där upphör likheterna.

- Det finns ingen grund för att bötfälla föräldrar. Det finns ingen lagstiftning för att bötfälla. Skolan måste i så fall väcka enskilt åtal mot föräldrar och det låter fel.

Enligt en nyligen gjord undersökning från Skolverket skolkar elva procent av gymnasieeleverna ofta. Motsvarande siffra när det gäller grundskolan är tre procent.

"En signal till lärarna"

Mats Ekholm konstaterar att nivån varit densamma de senaste åren.

- Det är elever som väljer att inte delta i undervisningen. Det är egentligen en kraftfull signal till lärare och skolan att det här inte känns meningsfullt. När vi moraliserar och kallar det för skolk blir det en straffterm.

Mats Ekholm tycker att det är upp till skolan att göra undervisningen intressant.

Han fördömer hotet om böter. Han finner endast ett glädjeämne i beslutet.

-Att det är politikerna som tagit beslutet och inte de anställda tjänstemännen inom skolan.

Fredrik Engström

ARTIKELN HANDLAR OM