Forskare vill att skolan börjar senare

NYHETER

Du som tycker att skolan eller jobbet börjar för tidigt på morgonen har rätt.

Var tredje elev hamnar i underläge enbart för att skolan startar för tidigt på morgonen, visar ny forskning.

Vuxna kvällspigga har samma problem.

Sova bör gå före plugget"

Man mår helt enkelt dåligt av att börja jobba tidigare än kroppen vill.

Det handlar i extrema fall om upp till fyra timmars förskjutning. Problemet drabbar även vuxna kvällsmänniskor som drabbas av ständig sömnbrist om de måste upp för tidigt.

Upp till 15 procent av de vuxna svenskarna är extrema kvällsmänniskor, 10 procent är extrema morgonmänniskor.

- De sömnforskare vi arbetat med på Karolinska Institutet anser att skolan bör börja klockan 9 i stället för 8, säger Maria Lennernäs-Junberger, forskare och docent i näringslära.

I skolorna på de tre orter forskarna undersökte - Luleå, Jönköping och Gävle - upptäckte man att nästan 35 procent av eleverna var kvällsmänniskor.

- Man är som mest kvällsmänniska i tonåren. När man växer behöver man också sova mycket mer.

Forskarna upptäckte också att morgonpigga elever oftare åt frukt och grönsaker. Kvällspigga åt mer sötsaker.

- Det är normalt att inte vara hungrig direkt på morgonen. Idealet vore att kunna äta i skolan vid 10-tiden och sedan lägga lunchen lite tidigare, menar Maria Lennernäs-Junberger.

Svenska Elevorganisationen håller med om att eleverna mår bättre i skolor med flextid. Dessutom har antalet utdelade huvudvärkstabletter sjunkit påtagligt i skolor där man kan äta frukost. I bägge fallen har elevernas studieresultat också förbättrats.

- Jag tycker man ska ha flextid och möjlighet att äta frukost i skolan. Vi driver kraven mot de kommunala politikerna. Vi försöker också få våra elevråd och våra elevkårer att driva detta, säger Mattias Schain, ordförande i Elevorganisationen.

Matilda Torstensson, 16 år, går i nian i kommunala Navestad-skolan Norrköping. Där kan eleverna flexa mellan klockan 8 och 9 på morgonen. Kommer man sent går man hem sent.

- Jag haft flextid sedan sexan. Jag tycker det är jättebra. Jag har alltid varit morgontrött och kan inte jobba effektivt de första två timmarna. Det är mycket bättre att jobba på eftermiddagen, säger hon.

- Vissa i min klass är precis tvärtom. De vill vara där tidigt och är pigga på morgonen. Om jag måste börja tidigt kommer jag ofta för sent och sedan kan jag inte koncentrera mig. Det spelar ingen roll hur länge jag sovit, jag behöver den där extra timmen på morgonen.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM