Hon greps med sex kilo heroin

Skulle ta väninnans väska genom tullen

NYHETER

KÖLN

Andrea Rohloff, 18 år, har just dömts till sex års fängelse i Turkiet.

Hon greps i januari på flygplatsen i Izmet med sex kilo heroin i bagaget.

- Jag är oskyldig, min väninna lurade mig, sa hon till rätten.

Foto: AP HURRIÜET
sex års fängelse i turkiet Andrea Rohloff, 18 år, dömdes för narkotikasmuggling i Turkiet. - Jag är oskyldig, min väninna lurade mig, säger hon.

Hennes föräldrar har följt rättegången sedan i mars. De säger att Andrea är en vanlig skolflicka utan kriminellt förflutet eller drogproblem.

Tre dagar efter sin 18-årsdag flög Andrea tillsammans med en väninna till Turkiet på en weekendresa. De båda hade inte känt varandra särskilt länge.

Väninnan Nadine var några år äldre och hade jobbat som dansös i Amsterdam. Hon var spännande och världsvan och lockade 18-åringen att ljuga för sina föräldrar om vart hon skulle över helgen.

Väninnan betalade flygbiljetten, och väl framme bjöd hon på allt. De båda roade sig i ett par dagar och när det var dags att resa hem bad Nadine Andrea att ta med en väska åt henne. Hon skulle få drygt 4 000 kronor för besväret.

Fick dela cell med 40 kvinnor

Men redan på flygplatsen i Izmet fattade tullpolisen misstankar. Andrea greps och i väskan hon fått med sig fanns sex kilo heroin, värt 1,9 miljoner kronor.

Hon fördes direkt till ett fängelse utanför Izmir där hon tvingats dela cell med 40 andra kvinnor sedan i januari.

I går fick hon sin dom - sex år och tre månaders fängelse för narkotikasmuggling. Rätten trodde inte på hennes oskuld utan menar att hon varit inblandad i organiserad knarksmuggling.

I Turkiet straffas knarksmugglare med upp till 30 års fängelse. Åklagaren hade begärt att 18-åringen skulle dömas till 15 år, men domaren sänkte straffet till sex år - en av de mildaste domarna hittills i liknande fall i Turkiet.

- Hon kommer att tvingas sitta av minst två år, säger hennes advokat.

Lena K Samuelsson