”FBI undanhöll bevis”

Avrättningen skjuts upp till 11 juni

NYHETER

Avrättningen av Oklahoma-bombaren skjuts upp till 11 juni.

Det meddelade den amerikanske justitieministern på fredagen.

Anledningen är att FBI undanhållit en stor mängd bevis.

Det är bara fem dagar kvar till den planerade avrättningen av Timothy McVeigh, som dömts till döden 1997 för attentatet då 168 människor dog och flera hundra skadades.

Han har erkänt bombdådet och det råder inget tvivel om hans skuld. Men nu stoppar en juridisk groda avrättningen på onsdag.

Kumpanen överklagar

McVeighs kumpan Terry Nichols, som dömdes till livstids fängelse för delaktighet i dådet, valde på fredagen att överklaga sin dom mot bakgrund av den situation som uppkommit.

Möjligen kan den dödsdömde Timothy McVeigh själv begära att avrättningen genomförts. Han har tidigare valt att inte överklaga domen.

McVeighs avrättning är en av de mest uppmärksammade någonsin och skulle bland annat sändas i ett slutet tv-nät. Detta för att de hundratals anhöriga som hört av sig och velat närvara då bombmannen injiceras med dödligt gift ska kunna se mördaren dö.

3 000 sidor bevis undanhölls

Avslöjandet om FBI:s bevisblunder kom på torsdag kväll och väckte stor vrede bland överlevande och anhöriga till omkomna vid Oklahomaattentatet. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

- Jag lovar att om den här pojken går fri så kommer huvuden att rulla, säger Kathleen Treanor, vars dotter omkom vid attentatet.

Den amerikanska tv-kanalen CBS kunde i går berätta att hundratals protokoll aldrig har presenterats för McVeighs advokater. Sammanlagt handlar det om cirka 3 000 sidor. Det innebär att de inte skulle ha använts i rättegången.

En stor mängd av protokollen är förhör som gjorde bara timmar efter sprängningen av en kontorsbyggnad i Oklahoma City 1995.

Överväger alternativ

Timothy McVeighs advokater diskuterar nu möjligheten att begära att avrättningen skjuts upp - trots att McVeigh tidigare sagt att han vill dö så snart som möjligt.

- Vi överväger alla alternativ, säger advokaten Nathan Chambers till nyhetsbyrån AP.

Adokaterna har pratat om saken med McVeigh, men vill inte avslöja vad han har sagt.

- Mr McVeigh ska tänka över saken och sedan besluta hur han vill göra, säger Nathan Chambers.

Enligt USA:s lagar kan FBI:s agerande innebära en helt ny rättegång för den dödsdömde.

De "försvunna" dokumenten har hela tiden legat i FBI:s arkiv. FBI har än så länge inte gett någon förklaring till varför protokollen inte har lämnats in.

Maria Saving, Caroline Olsson