”Musans outnämnde professor” är död

Uno Myggan Ericsson blev 75

NYHETER

Teatermannen och nöjesforskaren Uno Myggan Ericsson är död.

– Han betydde mycket för nöjessverige, säger Sickan Carlsson, 81, som inte bara arbetat med honom.

Hon är också en av de hundratals artister och nöjesmänniskor som Myggan presenterade i sitt berömda Nöjeslexikon.

Foto: Denny Calvo
Teatermannen och nöjesforskaren Uno ”Myggan” Ericsson blev 75 år.

Uno Myggan Ericsson forskade kring det mesta som rörde sig i svenskt nöjesliv - framför allt revy- och varietékonst men även modernare musik, film, radio och tv.

Resultaten samlade han i sitt stora Nöjeslexikon i 14 band (1989-93).

– Jag har ofta sökt referenser i Myggans lexikon, berättar tv-producenten Lennart Swahn, 74.

Myggan Ericsson kunde inte låta bli att skriva om sig själv i sitt uppslagsverk:

"Tillnamnet Myggan, som skrivs utan citationstecken, fick han som fotbollsmålvakt i ett pojklag". Ett exempel på den blandning av lustfyllt "hårda" och "mjuka" som fakta hans forskning rymmer.

Surrade 20 år etern

Ericssons stora kunnande och livfulla berättarkonst har också kunnat avnjutas i mängder av olika radio- och tv-program. Radioserien Lite gammaldags 1959-68 vann många lyssnare. Och trots en storm av protester från revyfolk över hela landet lade Sveriges Radio 1994 ner hans programserie Från scen och kabaret. Det hade då sänts i 20 år.

– Myggan hade ett sätt att handskas med sitt stora kunnande som var mycket charmfullt, säger Lennart Swahn, som följde hans radioprogram genom åren.

Tv-serien Myggans vänkrets var också mycket populär, även om Myggan själv föredrog radion.

Sickan Carlsson har också Myggans stil i gott och ljust minne efter att ha medverkat i hans program.

– Han var väldigt trevlig och hade ett sätt att ställa frågor som gjorde det enkelt att besvara dem.

Bodde i Folkets Park

Uno Myggan Ericsson föddes 1926 och växte upp i Nässjö. Folkets Park blev hans andra hem och redan i tonåren skrev han recensioner i Nässjö-Tidningen.

Hans rättframhet som recensent imponerade på Karin Kavli, som gästspelade i parken 1945. Hon bad att få tala med gymnasisten, som hade dristat sig till att kritisera sin idols val av en tårkittlande amerikansk pjäs (Seger i mörker).

En vän för livet

Mötet ledde till livslång vänskap, en bok om Karin Kavli och 1958 jobbet som presschef på Göteborgs stadsteater, som Kavli ledde. Tiden mellan Nässjö och Göteborg arbetade Myggan som journalist, föreläsare och revyförfattare.

Göteborgs stadsteater blev han trogen till sin förtida pension 1986. Då hade han också hunnit med att vara intendent och tillförordnad chef.

Många böcker blev det: Ernst Rolf (1968), På nöjets estrader (1971), Människor bakom schlager (1975), Från scen och cabaret (1978), I Myggans vänkrets (1984) och många fler.

De skrifter som inte handlar om scen och estrad handlar om Jugoslavien, som han i sitt Nöjeslexikon betecknar som "sitt favoritland".

Blev hedersdoktor

År 1987 utnämndes Myggan till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Ett hedersamt kvitto på en bred och unik forskarinsats. Minst lika stolt blev han två år senare när han fick ge namn åt Myggans Plats i Nässjö.

Uno Myggan Ericsson, som kallade sig den lätta musans outnämnde professor, avled på fredagen efter en längre tids sjukdom. Han blev 75 år.

Nils Östergren

ARTIKELN HANDLAR OM