Konflikt på SVT och SR kan släcka teven

NYHETER

STOCKHOLM

Löneförhandlingarna på Sveriges Television och Sveriges Radio har brakat samman.

Nu hotar fackförbundet Sif med stridsåtgärder som kan släcka teven.

Löneförhandlingarna mellan Sif och arbetsgivarorganisationen SRAO har strandat. Sifs förhandlingsdelegation har därför beslutat att rekommendera styrelsen att lägga ett konfliktvarsel mot Sveriges Television och Sveriges Radio.

En övertidsblockad ligger närmast till hands, enligt Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt. Men det är tillräckligt för att ge betydliga effekter i produktionen.

- Det är så små marginaler i produktionen, säger han till TT.

Formellt är det Sifs styrelse som beslutar om konflikt. En enig förhandlingsdelegation har begärt att styrelsen gör det. Styrelsen sammanträder nästa gång på onsdag. Om ett konfliktvarsel läggs kan det tidigaste träda i kraft sju arbetsdagar därefter.

Medling kan bli aktuellt sedan Sif tagit kontakt med Medlingsinstitutet.

Sif organiserar cirka 3 000 medlemmar inom Sveriges Television och Sveriges Radio. De arbetar bland annat som ljudtekniker, fotografer och servicearbetare. Om Sif beslutar sig för en strejk innebär det i praktiken svart i rutan och tyst i radion.

Oenigheten handlar i huvudsak om arbetstiderna, ett fackligt missnöje med den hårda arbetsbelastningen. Ledningen har inte visat vilja att vika en tum, enligt facket.

- Vi vill stärka skyddsreglerna så att inte folk drabbas av direkt ohälsa, säger Lars-Bonny Ramstedt.

Udden riktas även mot ledningen för Sveriges Television:

- Det finns ett genuint missnöje mot ledningen och det innebär förstås att även tonen i förhandlingarna skärps, säger Ramstedt.

Olle Lindström/TT