Flickans blod fanns på stenen

Kvinna hittade mordvapnet

NYHETER

HÖGANÄS

Blodet på den stora sten som hittats i närheten av mordplatsen kommer från 13-åringen.

Polisen tror att flickan kände sin mördare och att hon frivilligt mötte honom.

Nu kartlägger man hennes mobiltelefonsamtal och sms-meddelanden.

På lördagen blev det klart att flickans blod finns på den sten som tidigare hittats av en kvinnlig hundägare.

Beskedet lämnades av Statens kriminaltekniska laboratorium på lördag eftermiddag.

- Det betyder att vi bestämt tidpunkten för mordet med knappt ett par timmars spännvidd, säger Charley Nilsson, informatör vid polisen i nordvästra Skåne, till TT.

Allt fler detaljer klarnar nu i utredningen kring mordet på den 13-åriga flickan i Höganäs. Hon dödades sannolikt med stenen, 15-20 centimeter i diameter, mellan klockan 16.30 och 18.30 i tisdags.

Kvinnans hund hittade den blodiga stenen tisdags kväll. Kvinnan kastade ett extra öga på den eftersom hunden var framme och slickade på den .

När 13-åringens kropp hittades i onsdags hörde hundägaren av sig till polisen.

Inga tecken på strid

En av polisens teorier är att flickan var bekant med mördaren.

- Den tekniska undersökningen tyder på att flickan frivilligt har tagit sig till mordplatsen. Vi har inga tecken på att hon dragits, släpats eller tvingats dit, säger Börje Sjöholm.

Flera andra uppgifter styrker teorin:

Mordplatsen ligger avsides i ett grönområde och är ett känt tillhåll för barn och ungdomar i Höganäs. Där kroppen hittades finns en liten koja.

Flickan har annars ingen naturlig koppling till platsen. Hon bodde i ett helt annat område.

Polisens tekniker har inte hittat några tecken på strid. Flickans cykel stod prydligt uppställd bara några meter från kroppen.

Valet av mordvapen tyder på att gärningen inte var planerad. På mordplatsen inträffar plötsligt något som utlöser mordet, enligt polisens teori.

Den 13-åriga flickan hade en egen mobiltelefon. Polisen granskar nu hennes samtal och sms-meddelanden de senaste dagarna.

Hon använde sig också flitigt av internet och brukade chatta på olika datorer.

Flera vänner har berättat för polisen att hon hade stämt möte med någon på morddagen. Men polisen har ännu inte kunnat få klarhet i uppgifterna.

Två datorer undersöks

Två datorer som 13-åringen använde, en i skolan och en i bostaden, har beslagtagits. Rikskriminalens IT-grupp ska undersöka hårddiskarna och försöka hitta spår i jakten på gärningsmannen.

Varje gång man kommunicerar med någon via dator lagras detta i en så kallad loggfil. Men även om flickan chattade med mördaren kan trafiken vara omöjlig att spåra.

- Loggfilerna är rätt kortvariga och raderas efterhand som nya loggar görs, säger Börje Sjöholm.

Rikskriminalen gör profil

Länskriminalen i Helsingborg ska även få hjälp från rikskriminalens experter på gärningsmannaprofiler, samma polismän som analyserade mordet på 18-åriga Julia Oltenau i Höganäs 1998.

- Det finns flera klara likheter mellan fallen, säger Börje Sjöholm.

Andreas Harne, Pelle Tagesson , TT