Bottenbetyg för Rosengren

Svenska folket i undersökning: Du är en dålig näringsminister

NYHETER

Svenska folket tycker att Björn Rosengren är en dålig näringsminister.

Mer än hälften tycker att han sköter sitt jobb dåligt enligt en ny undersökning.

- Undersökningen handlar mer om min person än vad jag åstadkommer som politiker, säger Björn Rosengren om resultatet.

Foto: BJÖRN LINDAHL
TUMMEN NER Svenska folket gör tummen ner för Björn Rosengren i en ny undersökning. "För att finna en än mer negativ opinion måste man gå till grupper som Hells Angels och skinheads", säger Joachim Timander, ledare för undersökningen.

På frågan "Vad tycker du om Björn Rosengren som näringsminister", hade en majoritet, 54 procent negativa omdömen.

Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier, FSI, har gjort sin årliga tyckarbarometer bland svenska folket. I undersökningen har personerna fått ange sin inställning till olika samhällsaktörer såsom institutioner, personer eller verksamheter. Sämst betyg får Björn Rosengren.

- För att finna en än mer negativ opinion måste man gå till grupper som "Hells Angels" och "skinheads", säger Joachim Timander, undersökningsledare på FSI.

Från fusionsplaner till traktamenten

Debatten kring näringsministern har tidvis varit livlig den senaste tiden och handlat om allt från spruckna fusionsplaner mellan Telia och norska Telenor till hans traktamenten. Därför ansåg FSI att frågan var motiverad att ha med i tyckarbarometern.

- En sån här mätning brukar återspegla massmediebilden av en person. Jag vill ändå tro att i längden kommer det vara viktigast vad jag uträttar som politiker, säger Björn Rosengren.

På liknande sätt har svenska folket tidigare tyckt till om Mona Sahlin och vänsterpartiledaren Gudrun Schyman.

Men trots att det då blåste som mest kring Sahlin och Schyman, när frågan ställdes, var de negativa omdömena inte ens i närheten av Rosengrens.

Försäljningen av Telia - en orsak

I Mona Sahlins fall, 1995, ansåg 41 procent att de hade en negativ inställning till henne. 1996 ställdes samma fråga om väljarnas förtroende för Gudrun Schyman som partiledare. Andelen som var negativt inställd till henne var 21 procent, andelen positiva var 43 procent.

Gudrun Schyman är inte så förvånad över det låga förtroendet för näringsministern och tror att en bidragande orsak är försäljningen av Telia.

- Jag tror att många känner sig personligt besvikna över utförsäljningen av Telia, säger Gudrun Schyman.

- De föll för locktonerna och trodde att det skulle gå bra med en gång när de köpte aktierna. Rosengren var inte så tydlig med att tala om att det innebär vissa risker att köpa aktier och att man måste tänka långsiktigt, säger hon.

Zendry Svärdkrona

ARTIKELN HANDLAR OM