Värnpliktsnytt anklagas för sextrakasserier

Kvinnligt befäl kräver att ÖB stoppar den sneda kvinnosynen

NYHETER

En kvinnlig befälselev i flygvapnet anklagar Värnpliktsnytt för sextrakasserier.

Kadett Sofie Tocklin kräver en ursäkt och vill nu att ÖB stoppar försvarets pengar till tidningen.

- Vi är ingen snaskblaska. Sex är viktigt för alla människor och sex berör alla, säger chefredaktören Jenny Harlin Parini som inte förstår kritiken.

Värnpliktsnytt bidrar till en skev kvinnosyn med sina artiklar skrivna ur ett sexfixerat och manligt perspektiv, anser Sofie Tocklin, kadett i flyvapnet. (ovan omslaget till aprilnumret av Värnpliktsnytt)

Det handlar om temanumret i april. Sextest, sextips, sexleksaker, sex och synd, allt på sex sidor.

I reportage besöks kinkiga sexklubbar där det pratas fistfucking och bondage. Anonyma testare har provat avsugningsapparater och vibrator-råttor och den som ser sig som guds gåva i sängen kan göra ett frågetest för att se om det finns täckning för påståendet.

Mest manliga läsare

- Sex berör alla människor och är viktigt för alla. Vi har en målgrupp på 20-åringar och vi har försökt göra detta på ett icke-sexistiskt och icke-porrigt sätt, säger Jenny Harlin Parini till aftonbladet.se.

- Man kan väl säga att vi ibland har ett manligt perspektiv. Men det finns 18 700 värnpliktiga. Av dessa är 360 kvinnor så det är inte konstigt att vi vänder oss till män. Och jag tycker inte vi gör det på ett sexistiskt sätt.

Omslagsbilden föreställer ett ungt par till sjöss någonstans, i ett hett möte med svenska flaggan i bakgrunden.

Hon ligger bakåtlutat i uppknäppt uniform, väl synliga stringtrosor och bh. Han är civilklädd och lutar sig in mellan hennes ben och har kvinnans hand innanför kalsongen.

En annan bild är tagen i en markörgrav på en skjutbana. Tjejen har nu svarta stringtrosor och bh och uppknäppt uniform. Mellan hennes ben står en kille i bar överkropp och väl synlig rumpa med uniformsbyxorna på väg ner.

Sex budskapet i bilderna

I bildtexten står bland annat ”...allt som betydde något var hur hon stönade när han tryckte sig mot henne. Hur hon bet sig i läppen när han målmedvetet lossade bältet i hennes byxor.”

- Vad är det för bild Värnpliktsnytt vill ge av och till kvinnliga värnpliktiga? Under samma månad som denna tidning gavs ut var det mönstring för tjejer på värnpliktskontoret i Göteborg. Har det totalt gått Värnpliktsnytt förbi att det finns tjejer som gör värnplikt, undrar Sofie Tocklin.

Hon är kadett i flygvapnet. Hon är också före detta skönhetsmiss och kom trea i Miss Europa 1995. Ett år senare hade hon precis ryckt in på K3. När hon kom tillbaka till kasernen en dag hade någon lagt Värnpliktsnytt på hennes säng.

"Ett personligt angrepp"

Där stod följande att läsa: "Nu slåss befälen på K 3 Karlsborg om att få ta morgonvisitationen och de värnpliktiga duschar som aldrig förr. Anledningen till detta är att Sofie Tocklin, Miss Europa-trea -95, har ryckt in sedan sju veckor tillbaka. Och Sofie, hon har blivit så uppvaktad så nu funderar hon på att bli officer".

Texten illustrerades av en tecknad kvinnlig soldat i uniform och pumps sittandes på en sten målandes läpparna.

- Första gången jag upplevde det lät jag det bero då det var ett personligt angrepp på undertecknad. Den här gången tänker jag faktiskt inte låta det passera utan kommentar eftersom det berör så många tjejer inom försvaret, skriver Sofie Tocklin.

Chefredaktören på dagens Värnpliktsnytt beklagar den fem år gamla artikeln och håller med om att det var ett personligt påhopp.

- Det var fem år och tre chefredaktörer sedan. Vi har en helt annan redaktion i dag. Det är jättetråkigt om hon tagit illa vid sig. Men det är också tråkigt att använda extremt lösryckta citat, säger Jenny Harlin Parini.

Försvarar grabbarna på luckan

I Värnpliktsnytts test ”Guds gåva i sängen” lyder fråga nio som följer: ”Du har haft ett one night stand. När du vaknar på morgonen ser du att tjejen bredvid ser ut som om någon kört över henne med en truck. Hur blir du av med henne?”

- Jag tror inte att de flesta av landets killar har den synen på tjejer, säger Jenny Harlin Parini.

- Att säga att killar som läser det här kommer att bli dumma mot tjejerna - det är att förklara manliga värnpliktiga som mindre vetande. Jag tror killarna är klokare än så.

Hon säger också att man fram till nu enbart fått positiva omdömen från bland annat befäl, just för att tidningen inte varit porrig.

Caroline Olsson