Ska Persson utlysa bojkott mot Italien nu?

NYHETER

I kväll sätts Göran Persson på sitt första riktigt svåra prov som EU:s ordförande.

Vinner högeralliansen det italienska valet tvingas unionen att bestämma sig. Ska Berlusconis Italien behandlas på samma förnedrande sätt som Haiders Österrike?

Foto: AP
Silvio Berlusconi är segerviss.

En januarikväll förra året ringde EU:s dåvarande ordförande Portugal i rask takt runt unionen och frågade om medlemsländerna ville bojkotta Österrike. Förut- sättningen var att det högerpopulistiska frihetspartiet under ledning av Jörg Haider gick i koalition med det konservativa folkpartiet. Svaret från regeringscheferna blev ett rungande ja. I kväll blir frågan aktuell igen.

Allt tyder på att Italiens nya premiärminister heter Silvio Berlusconi, ledare för högeralliansen Friheternas hus. Där ingår bland andra nyfascisterna och främlingsfientliga Lega Nord. Dessutom samarbetar alliansen med det öppet fascistiska Fiamma Tricolore på Sicilien.

Kan EU stillatigande tolerera en sådan regering? Svaret borde vara nej. Enligt traktatet är unionens grundläggande värderingar frihet, demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Alltså borde Göran Persson göra precis som António Guterres gjorde förra året. Han borde lyfta luren och ringa sina kolleger så snart valresultatet är klart.

Det blir nog ingen bojkott

Ändå talar det mesta för att EU:s bojkott av Österrike inte kommer att upprepas mot Italien. Trots att Haider är småpotatis jämfört med flera av Berlusconis partners. Skälen är tre.

Göran Persson sprudlar inte av entusiasm inför tanken att ta itu med ett av EU:s stora och tongivande länder. Italien är dessutom en grundarna. I EU har de sex första medlemsländerna en särställning som ingen ifrågasätter.

Bojkotten mot Österrike var ett fiasko. Det enda som hände var att EU:s ledande politiker betedde sig konstigt. De vägrade att ta österrikarna i hand och de vägrade vara med på en fotografering om resultatet inte döptes om från familjefoto till gruppfoto.

Dessutom undvek man möten på tu man hand med österrikiska politiker. Men vem saknade det?

Österrikarna höll ihop

Reaktionen i Österrike motsvarade inte heller förväntningarna. Uppslutningen bakom Haider var kompakt, utlänningar skulle bestämma hur österrikiska väljare skulle rösta. Att det sedan dess inte gått särskilt bra för frihetspartiet i lokalvalen är en annan sak.

I det nya fördraget, som blev klart i Nice i december, finns visserligen beskrivet hur EU ska bära sig åt för att brännmärka sina egna medlemmar. Om fem medlemsländer, kommissionen eller Europaparlamentet vill ska frågan behandlas. För beslut krävs att 12 länder och parlamentet röstar ja. Dessutom ska det anklagade landet höras i förväg.

Men det är inte bara en lång och besvärlig process. Det föregriper Nicefördragets införande. Det har ännu inte godkänts av något parlament.

Ändå hamnar Göran Persson i kväll i en svår sits om Berlusconi vinner. I alla andra sammanhang vurmar unionen för likabehandling. Kan EU ändå brännmärka Österrike och ignorera Italien?

Lena Mellin