Vallokalerna öppnade i Italien – regimskifte i dag?

NYHETER

ROM

Klockan halv sju på söndagsmorgonen öppnade vallokalerna i Italien.

Italienarna går till valurnorna för att utse ett nytt parlament och en ny regering. Kampen om makten står mellan två personer: högerledaren Silvio Berlusconi, och Roms tidigare borgmästare Francesco Rutelli, som kandiderar för det regerande vänsterblocket Olivalliansen.

Sakfrågorna har nästan helt kommit i skymundan i den italienska valkampanjen och istället har det mesta kretsat kring Silvio Berlusconis person och hans politiska allierade.

Berlusconi är en av världen rikaste män med en osannolik förmögenhet på över 10 miljarder dollar, dessutom äger han tre av Italiens sju nationella tv-kanaler.

Förutom den givna intressekonflikt som uppstår om han blir landets premiärminister, har han därtill lierat sig med två mycket speciella herrar: den före detta fascisten Gianfranco Fini från Nationella Alliansen, och Umberto Bossi från det främlingsfientliga partiet Nordförbundet. Som om inte det vore nog är han direkt och indirekt inblandad i flera rättsprocesser för skattebrott och mutanklagelser.

Att en sådan man kanske blir regeringschef för världens sjätte industrination har gjort det italienska parlamentsvalet till en internationell angelägenhet.

Vallokalerna stänger klockan 22.00 på söndagskvällen.

Opinionsundersökningarn visar att det kan bli ett jämt val mellan Berlusconi och Rutelli, men hur det går får vi reda på tidigast på måndag när alla röster räknats - för hand.

Lars Björk/TT

ARTIKELN HANDLAR OM