Tjeckerna kontrade till sig VM-guldet

Finland tappade 2–0-ledning

NYHETER

HANNOVER (TT:S UTSÄNDE)

Tjeckien regerar i hockeyvärlden efter 3-2 (0-1, 0-1, 2-0, 1-0) i VM-finalen mot Finland.

10.38 in i sudden death avgjorde David Moravec.

- Jag såg att målvakten var trött och försökte slå pucken efter isen. Det fungerade, säger guldhjälten.

En timme efter guldmålet pustade 28-årige Moravec ut i Tjeckiens guldfuktiga omklädningsrum. Från hans långa hår rann en blandning av svett och champagne.

Och ögonen, hela ansiktet, strålade av lycka.

- Det är fantastiskt. Nu är jag dubbel världsmästare och olympisk mästare.

Det är i sådana lägen som idrottsmän brukar säga att ''de inte fattat vad de gjort'', att de inte ''fattat vad som hänt''.

Moravec var än värre. Han förstod först inte att han avgjort VM-finalen.

- Jag fattade inte att det var sudden death. Men jag förstod det när de andra kom in på isen och tryckte in mig mot plexiglaset.

Mål i sudden death

Avgörandet kom 10.38 in i sudden death. Pavel Patera bröt ett finländskt uppspel i mittzon och fick fram pucken till Moravec. Killen med VM:s snyggaste ''hockeyfrilla'' lurade bort Toni Sihvonen och vinklade sedan pucken förbi Pasi Nurminen.

- Jag såg att han såg trött ut, säger Moravec som förklaring till varför han valde en ispuck som avslutning.

Pucken som ordnade Tjeckiens tredje raka världsmästerskapsguld i ishockey. Lägg därtill att Tjeckien och Moravec även är regerande olympiska mästare.

Och 28-åringen från Vitkovice har ännu en guldklimp på väg. För bredvid honom i det guldstimmiga omklädningsrummet satt hans gravida flickvän Jana.

Henne beskyddade Moravec från både elaka frågor och champagnesprut.

Mitt emot Moravec satt den förre Färjestadsbacken Jaroslav Spacek.

- Moravec gjorde en snygg avslutning. I en VM-final kanske man bara får en chans och då gäller det att ta den, säger Spacek.

Det gav Tjeckien guld och ytterligare ett år på hockeyvärldens kungatron.

Finland hade guldläge

Men det var nära att tjeckerna fått abdikera.

Det verkade vara Finlands match. Det verkade som om det skulle bli det andra finländska VM-guldet i hockeyhistorien.

Men trots finländsk ledningen med 2-0 vände tjeckerna till seger.

Finland spelade strålande i första perioden. De finska lejonen vann skottstatistiken med hela 19-8 och Juha Linds ledningsmål efter 17.35 var lika logiskt som välförtjänt.

I andra perioden fick Tjeckien ett utmärkt reduceringsläge sedan den utmärkte svenske domaren Ulf Rådbjer visat ut två finländare inom loppet av 34 sekunder. Men Marko Kiprusoff, Kimmo Timonen och Toni Sihvonen försvarade sig fenomenalt i spel tre mot fem.

När sedan Rådbjer visade ut Martin Prochazka kunde i stället Juha Ylönen trycka in 2-0 med bara en dryg minut kvar av perioden.

Då såg det ut alla vara klart för finländsk guldfest.

Tjeckien kom tillbaka

Men 4.31 in i den tredje perioden fick den före detta AIK-aren Prochazka revansch för utvisningen när han slog i reduceringspucken.

Och efter reduceringen tog Tjeckien över. Med mindre än sex minuter kvar kom kvitteringen. Jiri Dopita styrde in ett skott från Petr Cajanek. Ett mål som den finländske målvakten Pasi Nurminen såg ut att själv styra in i mål.

Finland samlade sig dock till en sista attack och brände tre riktigt bra guldlägen i tredje perioden. Juha Lind, Antti Laaksonen och Juha Ylönen var alla helt fri med Milan Hnilicka - men alla missade.

Matchen fick avgöras i sudden death.

Då gav Rådbjer Finland ännu en jättechans att avgöra. Den svenske domaren visade, helt riktigt, ut Petr Cajanek för en felaktig blockering. Cajanek slängde sig ned framför det tjeckiska mål och lade sig på pucken.

Men VM:s effektivaste lag i power play missade den möjligheten.

Finland har nu tagit fyra medaljer i de fyra senaste världsmästerskapen - tre silver och ett brons.

Men på söndagen var det ingen tröst.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM