Berlusconis ledning i italienska valet krymper

NYHETER

Silvio Berlusconi leder enligt de första resultaten från rösträkningen i det italienska valet. Men hans ledning var inledningsvis mindre än vad vallokalsundersökningarna antydde.

Rapporter i tv visade att Berlusconis centerhögerkoalition fick 46 procent av de första räknade rösterna mot 40 procent för Francesco Rutellis styrande centervänsterkoalition.

  Rösträkningen var under natten starkt försenad. De italienska myndigheterna överraskades av det höga valdeltagandet och ännu efter den officiella stängningstiden fick människor rösta.

Enligt de första vallokalsundersökningarna som presenterades klockan 23 skulle Friheternas hus få 369 av de 630 mandaten i underhuset, deputeradekammaren, och Olivalliansen får 247 mandat. I överhuset var siffrorna 179 mandat av de 315 för Friheternas hus och 119 för Olivalliansen.

Konflikt med främlingsfientliga ett frågetecken

Om prognosen håller i sig får Italien en ny regering ledd av den 64-årige mediemagnaten Silvio Berlusconi.

Ett stort frågetecken för en Berlusconiledd regering är den inneboende konflikten mellan det starkt främlingsfientliga Nordförbundet (Lega Nord) under ledning av Umberto Bossi, och det nationalistiska postfascistiska partiet Nationella Alliansen. Det senare partiet förespråkar en stark centralregering medan Nordförbundet är starkt regionalistiskt. Partiet hade tidigare på sitt program att bilda en egen stat i norra delen av Italien.

Förändringarna ovissa

När Berlusconis högerblock vann parlamentsvalet 1994 föll koalitionen efter endast sju månader på grund av inre stridigheter mellan Nordförbundet och de övriga partierna. Denna gång har Bossi lovat att inte ställa till med bråk, men osäkerheten kvarstår.

Rent praktiskt är dock frågan vad det kommer att bli för skillnader i den italienska politiken med Berlusconi vid makten. Rutellis politiska program skiljer sig inte så markant åt från Berlusconis.

Skattesänkningar lovas

De två partiallianserna hade i stort sett samma program, om än med vissa gradskillnader. Både Olivalliansen och Friheternas hus lovade skattesänkningar och höjda pensioner, även om Berlusconi lovade något mer.

Högeralliansen har lovat att drastiskt sänka skatterna på ett sätt som fått hans motståndare att befara att Italien inte kommer att klara EU:s stabilitetspakt, men Berlusconi hävdar att åtgärden kommer att stimulera ekonomin och inte höja inflationen, eller på något annat vis hota EU-samarbetet.

Lars Björk/TT