Berlusconi-seger kan sänka euron

Tv-mogulen går mot seger i valet i Italien

NYHETER

ROM

På eftermiddagen i dag pågick röstsammanräkningen fortfarande i Italien.

Även om det slutliga resultatet dröjer, pekar allt nu på att det blir Silvio Berlusconis högerallians som tar hem segern i valet.

Enligt aktieanalytiker kan en seger för Berlusconi ge negativ effekt på den europeiska valutan.

De första reaktionerna på de internationella finansmarknaderna kom från Tokyo. Euron närmade sig på morgonen svensk tid årets lägsta notering mot dollarn.

- Euron lanserades när det fanns 13 mitten-vänsterregeringar inom EU. En seger för högerkoalitionen i Italien kan rasera strukturen, säger Shinichi Sato, chef för Mitsubishis investeringsenhet i Tokyo till TT.

Berlusconi mot segern

Enligt prognoser på eftermiddagen blir det Silvio Berlusconi som tar hem segern. Hur stor den blir är än så länge oklart eftersom inget definitivt resultat ännu är klart.

En regering ledd av Berlusconi måste förlita sig på stöd från det EU- och invandrarfientliga partiet Lega Nord.

Prognoserna för Lega Nord pekar på att partiet gått tillbaka från tio till cirka fyra procent. Många av de tidigare anhängarna tycks istället ha valt att stödja Berlusconis Forza Italia, som stärkt sin position som Italiens största parti.

Hälsningar från Haider

Silvio Berlusconi får sannolikt majoriteten i båda kamrarna i mandat räknat. Även i valet till senaten ser Berlusconi ut att ta hem segern - enligt preliminära siffror får han minst 161 av de 315 platserna, skriver TT.

De första gratulanterna hörde av sig på förmiddagen i dag. Spaniens utrikesminister Josep Pique gratulerade Berlusconi på spanska regeringens vägnar.

Hälsningar kom också från de österrikiska högerpopulisternas starke man Jörg Haider. Han sa i ett uttalande att Berlusconis seger är ”positiv för Europa”, rapporterar TT.

Berlusconis allierade har inte vunnit på alliansen.

Däremot har flera vänsterpartier, med undantag för det gamla kommunistpartiet, klivit framåt. Det kan alltså komma att visa sig att vänstern inte alls gjort ett så dåligt val som det tidigare har spekulerats i.

Mycket högt valdeltagande

Inte heller teorierna om att folk förlorat intresset för politiken har slagit in.

Valdeltagandet i Italien har varit mycket högt, och på vissa platser köade folk i timmar för att få rösta.

Vinner Berlusconi kan han få problem med att tygla sina samarbetspartners.

Lega Nord kommer förmodligen att vilja kompensera sitt dåliga valresultat genom att göra olika utspel för att visa att de fortfarande är vid liv.

Överhuvudtaget har valkampanjen i Italien präglats av bitterhet, och det kommer sannolikt att ta ett tag innan partiernas nerver lägger sig på plats.

Maria Saving, Åke Malm