Helena Stålnert ny chef för Aktuellt

NYHETER

Grattis Helena Stålnert som blir ny chef för Aktuellt i tv den 1 juli.

Hur känns det?

– Vad ska jag säga?Jag känner en blandning av bävan och förväntan...Nej gud vad töntigt det låter. Nu får jag själv svara på en ”hur känns det”. Mitt första jobb på Aftonbladet, 1975, var just en ”hur känns det med Sigge Fürst - jag var skitnervös.

När fick du erbjudandet?

– För en dryg vecka sedan.

Var det ett svårt beslut?

– Både och, det är naturligtvis en stor omställning. Att få gå från att vara en vanlig gräsrot till att bli chef för sina kolleger. Jga tycker det ska bli spännande både för mig och Aktuellt.

Hur känns det att plötsligt bli chef över alla ”gubbar”?

– För det första är jag van att jobba med män, det har jag alltid gjort och på vår redaktion är det en ganska bra blandning av kvinnor och män i chefspositioner.

Vad är det första du tänker göra på nya jobbet?

– Till hösten är det en hel del saker som redan är beslutade som jag ska vara med och verkställa. .

Som vadå?

– Från 1 september har vi en ny profil, ny studio, ny vinjett, ny vinjettmusik, en rejäl ansiktslyftning med andra ord. Vi kommer att förstärka Aktuellts profil så att det ännu mer blir ett program som fördjupar nyhetsflödet genom nya fakta, nya vinklar. Det finns en massa kanaler för ”raka” nyheter i dag, vi kan bjuda på bakgrund och analyser.

Du har familj. Är du rädd att inte hinna med dem?

– Att jobba med nyheter är alltid knöligt att få ihop med ett fungerande privatliv men det här jobbetblir inte besvärligare än programledarejobbet som innebär mycket sena kvällar. Dessutom tänker jag fortsätta köra som programledare en gång i veckan för att behålla kontakten med tittarna och verksamheten

Vad har du för ledarstil?

Ingen aning. Entusiastisk kanske.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att Aktuellt ska bli Sveriges bästa nyhetsprogram.

Annika Sohlander