Berlusconi vann kaosvalet i Italien

Klart i dag – men siffrorna ännu osäkra

NYHETER

ROM

Den omstridde högerpolitikern Silvio Berlusconi segrade i det skandalartade italienska parlamentsvalet.

Mitten-vänsteralliansens ledare Francesco Rutelli erkände sig på måndagen besegrad.

Foto: AP
Silvio Berlusconi och hans mitten-högerallians fick enligt prognoser på måndagseftermiddagen 161 av senatens 315 platser.

Exakt hur stor hans seger i deputeradekammaren blev var på måndagen ännu oklart, eftersom valsystemet brakade samman under valnatten med timslånga köer vid vallokalerna, varför rösträkningen försenades kraftigt.

Men för senaten hann räkningen slutföras på måndagen. Berlusconis koalition Friheternas hus får 177 av senatens 315 platser. Motståndarblocket Olivalliansen får 125 platser. En trygg marginal således, även om det fortfarande var oklart om Friheternas hus klarar sig utan den kontroversiella Nordalliansens stöd.

Enligt kvällens prognoser får Friheternas hus även klar majoritet i deputeradekammaren.

Förlorare

Förloraren i valet är alltså mittenvänsteralliansen och dess ledare Francesco Rutelli, som på måndagskvällen erkände sig besegrad, rapporterade Reuters.

- Jag erkänner mittenhögerns lagliga valseger, sade han vid en presskonferens i Rom.

Italienarna har uppenbarligen röstat för förändring, kommenterade Berlusconi själv valresultatet.

- Jag är övertygad om att ni alla känner behov av en regering som styr och en regeringschef som pratar mindre och handlar mer och bättre, sade han i en uppenbar anspelning på den gamla regeringen.

Köer

När vallokalerna skulle ha stängts klockan tio i söndags kväll ringlade sig ännu långa köer utanför en del lokaler, som därför förlängde öppethållandet.

Italienska medier rapporterade att många äldre italienare inte orkade med de långa väntetiderna utan gick hem med oförrättat ärende.

Värst var det i storstäderna Rom, Neapel och Milano. I Neapel stängde vissa vallokaler inte förrän tidigt på måndagsmorgonen, berättade inrikesdepartementet för TT.

”Skandal”

Söndagens valkaos har föranlett skarp kritik från medier och medborgare mot myndigheternas dåliga organisation. Dagstidningen La Repubblica kallade på måndagen valet en ''skandal''.

Italien saknar till skillnad från de flesta västerländska demokratier möjligheten att poströsta, varför samtliga landets 50 miljoner röstberättigande tvingas rösta på en och samma dag.

Sedan räknas alla röster för hand.

Största parti

Trots osäkerheten kring det definitiva resultatet råder det inget tvivel om att Berlusconis parti Heja Italien har gjort ett bra val. Partiet har fått omkring 30 procent av rösterna, en ökning med tio procentenheter sedan parlamentsvalet 1996. Därmed blir Heja Italien utan konkurrens Italiens största parti.

Desto sämre har det gått för främlingsfientliga Nordförbundet, lett av Berlusconis allierade Umberto Bossi. Nordförbundet riskerar att falla ur deputeradekammaren. Partiet har förlorat mer än hälften av sina väljare sedan rekordvalet 1996, och låg på måndagskvällen precis på fyraprocentsgränsen. Bossi var också oerhört bitter på måndagen, och lade i en intervju hela skulden för förlusten på Berlusconi.

Lars Björk/TT

ARTIKELN HANDLAR OM