Atomubåten Kursk bärgas i sommar

Norska och holländska bärgare skriver avtal med ryska marinen

NYHETER

Bärgningen av den ryska atomubåten Kursk i Barents hav kommer att påbörjas i juni, uppgav ryska regeringskällor i dag.

Att lyfta ubåten, som sjönk i augusti i fjol med samtliga 118 besättningsmedlemmar, beräknas ta cirka tre månader.

Foto: AP
Kursk var den ryska marinens stolthet, en av de största och modernaste atomubåtarna. Den sjönk efter en eller flera explosioner ombord i augusti förra året och gick till botten med sin besättning på 118 man.

Bärgningen beräknas vara avslutad runt den 20 september, enligt vad ryske vice premiärministern Ilya Klebanov, uppger till ryska medier.

Orsaken till tragedin är fortfarande okänd. Experter från väst har å ena sidan hävdat att de två explosioner som hördes innan ubåten sjönk troligen utlöstes av en olycka i torpedutrymmet, medan ryska marinexperter å andra sidan letat tecken som kan styrka att Kursk kolliderade med en ubåt från väst.

Ilya Klebanov säger i dag att ett avtal ska skrivas med ett internationellt konsortium bestående av holländska och norska bärgningsföretag på söndag så att operationen kan fortsätta som planerat.

Lyfta med stora kranar

Förslaget från konsortiet, som avslöjades i januari, inkluderar att lyfta vraket med hjälp av stora kranar och säkra det med hjälp av en jättelik pråm.

Sedan tragedin inträffade i augusti i fjol har den ryska regeringen lovat anhöriga till de döda besättningsmännen att lyfta vraket som ligger mer än 100 meter under havsytan, norr om Murmansk. Men det finns också anhöriga som sagt sig föredra att deras män och söner stannade kvar på havsbotten orörda.

Bara tolv av de 118 kropparna bärgades i fjol eftersom riskerna ansågs för stora.

Marin övning

Kursk, en av ryska marinens största och mest moderna kärnkraftsubåtar, deltog i en stor marin övning när olyckan inträffade.

Ryska regeringen antas betala halva kostnaden av bärgningsoperationen som tros kosta runt 70 miljoner dollar, drygt 722 miljoner kronor med dagens valutakurs.

Ilya Klebanov har tidigare förklarat att ubåtens illa tilltygade torpedutrymme ska skäras loss från vraket och lämnas på havsbotten innan Kursk bärgas. Detta främst för att minimera risken av ytterligare explosioner.

Vissa experter har hävdat att båtens reaktor riskerar att förstöras under operationen och därigenom kan orsaka en radioaktiv läcka.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM