”Gör Sigvard till prins, kungen”

Nätläsarna vill att Sigvard Bernadotte ska få tillbaka prinstiteln

NYHETER

Låt Sigvard bli prins, kungen!

Nära 80 procent av Aftonbladets nätläsare tycker att Sigvard Bernadotte ska få tillbaka den prinstitel han fråntogs 1934 för att att han gift sig med en ”vanlig” kvinna.

-Jag kan bara säga att det är mycket glädjande, säger han till Aftonbladets nätupplaga.

Foto: JONAS BILBERG
Sigvard Bernadotte med makan Marianne. Nära 80 procent av Aftonbladets nätläsare stöder Sigvard i hans kamp att återfå sin prinstitel.

Många är de som följt den ouppklarade konflikten mellan Sigvard Bernadotte och kungahuset genom åren. När den nu 93-årige prinsen gifte sig med Erica Patzek 1934, blev han utstött ur det svenska kungahuset. Bara några dagar efter vigseln förlorade han sin prinstitel, blev ”Herr” och hans bankkonto spärrades.

Prins Bertil gifte sig inte

- Prins Bertil fick behålla sin prinstitel bara för att han inte gifte sig med sin kärlek medan Sigvard förlorade sin för att han gifte sig. Man kan förstå att han tycker det är orättvist, säger journalisten, författaren och historikern Herman Lindqvist.

När Sigvard Bernadotte i går meddelade att han ämnar dra kungen och konungariket Sverige inför Europadomstolen var reaktionerna starka bland Aftonbladets nätläsare.

De allra flesta står på hans sida. Fyra av fem nätläsare, 79,9 procent tycker att han ska få tillbaka sin prinstitel av de 34 375 personer som röstat klockan 20.26.

”Glad över stödet”

Sigvard Bernadotte själv är förvånad men glad över det starka stödet.

– Jag vet inte varför men det tycks vara av stort allmänintresse. Det är väldigt positivt, säger han.

Sigvard Bernadottes öde är inte unikt i historien, det finns många paralleller. Herman Lindqvist betonar att såväl Sigvards kusin Lennart som brodern Carl-Johan Bernadotte miste prinstiteln när de gifte sig av kärlek medan prins Bertil, som inte gifte sig förrän på äldre dagar med sin ungdomskärlek Lilian Craig, fick behålla titeln.

Men det finns tidigare exempel.

Greve fick kalla sig prins

Redan 1888 förlorade den svenske prins Oscar, son till Oscar II sin prinstitel och rätten till tronen när han gifte sig sin med en adlig men icke kunglig hovdam. Morbrodern, storhertigen av Luxemburg, gav honom dock titeln greve av Wisborg och han fick kalla sig prins.

- Det unika med dagens svenska lagstiftning är att man förlorar rätten till sin prinstitel. I många länder förlorar man rätten till tronen men titeln kan ingen ta ifrån en, säger Herman Lindqvist.

Under alla år har den frostiga relationen mellan prins Sigvard och det svenska kungahuset levt kvar. Kungens silverbröllop i sommar är det första evenemang som Sigvard Bernadotte och hans hustru Marianne bjudits in till på länge.

”Brukar gå prestige i sånt här”

- Jag vet faktiskt inte varför kungen håller så hårt på detta men jag tror att Sigvards chanser att få tillbaka sin titel är ganska små, det brukar gå prestige i sådant här. Det enda som skulle kunna ändra det är väl om det folkliga stödet för honom blir så stort att kungen riskerar att förlora i popularitet, säger Herman Lindqvist.

Varför engageras så många av den ”förlorade prinsen”?

– Jag tror att folk uppfattar det som en rättvise sak. Om den gamle mannen är född till prins så ska han också få dö som det, säger Herman Lindqvist.

Annika Sohlander