Hans hustru dog - av att färga håret

Allergichock tas upp i domstol

NYHETER

LONDON

Den brittiska trebarnsmamman Narinder Devi, 39 år, ville färga håret svart och beslöt att prova ett hårfärgningsmedel hon aldrig använt förut.

Hon fick en allergisk chock - och dog.

Foto: MIN
FÖRKROSSAD MAKE Kapil Rajjas hustru Nadine Devi fick en dödlig allergisk chock av hårfärgningsmedel.

Fallet lades fram för en domstol i Birmingham i tisdags.

Narinder Devi drev en apotekskedja med sin man, Kapil Rajja.

Hon hade en mild form av astma och fick vissa besvär varje gång hon färgade håret. Hon antog att det berodde på den ammoniak som finns i flera hårfärgningsmedel.

Fick svårt att andas

Därför valde hon nu att prova märket Movida från bolaget Garnier, eftersom medlet inte innehöll ammoniak.

En morgon fick maken, som befann sig på annan ort, ett telefonsamtal från sin dotter.

- Pappa, mamma har fått en reaktion på någonting. Hon färgade håret i köket och fick svårt att andas. Nu är hon brännhet och försöker hälla kallvatten i håret.

Allergisk chock

Strax efteråt kollapsade Narinder Devi. När läkare kom fram var alla upplivningsförsök förgäves. Hon hade dött av en så kallad anafylaktisk chock, en våldsam och mycket allvarlig allergisk reaktion.

Direktören för Garnier, Geoffrey Kingsley, medgav i rätten att det var troligt att kvinnan dött efter att ha reagerat på produkten.

Tillverkaren gick fri

Men han påpekade att bolaget sålt cirka elva miljoner förpackningar av märket Movida sedan 1996 - och ingenting liknande har hänt tidigare.

Enligt bruksanvisningen skulle en liten klick av medlet testas på armen 48 timmar före hårfärgningen, detta för att undvika överraskande allergiska reaktioner.

Bolaget klarade sig från skadestånd. Det tog juryn bara 45 minuter att komma fram till att Narinder Devis död var ett olycksfall.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM