Aftonbladets läsare ger Sigvard sitt stöd

NYHETER

Telefon och fax hemma hos Sigvard och Marianne Bernadotte ringde oavbrutet under gårdagen. Var det inte journalister så var det vänner som ville visa sitt stöd.

- Det här är ett fantastiskt stöd, säger Sigvard Bernadotte.

Sigvard Bernadotte är tacksam, men trött, när Aftonbladet ringer upp.

- Så fort vi lyft telefonen har tidningar eller tv ringt. Det har varit en jäktig dag för Sigvard, säger Marianne Bernadotte.

Hela 39 987 personer röstade på Aftonbladet.se i går. Frågan löd "Ska Sigvard Bernadotte få tillbaka sin prinstitel?" En klar majoritet på drygt 80 procent klickade för ett ja.

- Vi är tacksamma för allt stöd, säger Marianne Bernadotte innan hon räcker över luren till sin make. Sigvard Bernadotte känner sig mycket ledsen och kränkt. Han har tänkt på sin förlorade prinstitel varje dag ända sedan han förlorade den 1934.

- Jag tänker på det här mer eller mindre hela tiden. Det är ett stort trauma som ständigt kommer upp i mina tankar, säger han.

- Det känns som att bli berövad sitt namn. Från början hade jag inget efternamn, jag var "Hans Kungliga Höghet prins Sigvard av Sverige". Det var mitt namn. Tar man bort prins från mitt namn finns bara Sigvard kvar.

Sist Sigvard Bernadotte träffade kungaparet var på drottning

Ingrids begravning i Roskilde för ett halvår sedan.

- Det var en frostig stämning mellan oss då, säger Sigvard Bernadotte.

Har kungen lyssnat på er?

- Jag har haft flera personliga samtal med honom under årens lopp. Men han är fullkomligt oförstående. Han vill inte ändra något som hans farfarsfar har bestämt.

Elisabeth Lindham