Sista gången toppolitikerna gästar Sverige

NYHETER

Det kommer förmodligen aldrig hända igen.

Aldrig har så många utländska toppolitiker besökt Sverige.

Bill Clinton är den elfte presidenten som tas emot av Göran Persson i år.

Clinton borde egentligen inte räknas in i toton. Inte för att han inte är president. Den titeln är klistrad till den amerikanske presidentens namn tills han dör.

Att han faller utanför protokollet beror snarare på att Clinton lämnat Vita huset. Han har inte heller bjudits in av den svenska statsledningen utan av ett privat triumvirat som vill hjälpa Clinton att betala sina advokaträkningar.

Massor av ministrar

Men även Clinton oräknad har strömmen av höga politiker till Sverige aldrig varit så strid som denna vår. Hittills har tio presidenter tagits emot av statsminister Göran Persson.

Clinton blir den elfte. Tolva blir hans efterträdare George W Bush som träffar EU:s regeringschefer i samband med EU:s toppmöte i Göteborg om en månad.

Till det ska läggas 25 premiärministrar, ett otal utrikesministrar, en oöverblickbar massa av ministrar med andra arbetsuppgifter liksom FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Förmodligen är det sista gången som Sverige hamnar på en så central plats i världspolitiken.

Att presidenter och regeringschefer söker sig hit beror nämligen varken på Ericssons elektronik, den goda maten eller den förtjusande utsikten från Grand Hotel.

Det beror på att Sverige är ordförande i EU. Därför finns det något att vinna på att träffa en svensk minister. Oavsett om hon heter Anna Lindh eller Margareta Winberg.

Den europeiska unionen är världens största förhandlingsapparat. "Det är som att spela tolvdimensionel schack" påstod Storbritanniens dåvarande premiärminister John Major när unionen hade tolv medlemmar.

Tappar i attraktionskraft

Numera är schackpartiet på väg mot 27 dimensioner. Det är alltså lätt att göra fel och förlora hela partiet. Alltså är EU:s ordförande högvilt, ingen vill förlora på slarv.

Men EU:s ordförande är på väg att tappa i attraktionskraft. Det är redan bestämt vilka länder som ska hålla i ordförandeklubban fram till 1 juli 2003, dit hör inte Sverige. När unionen har 17 medlemmar kommer alla toppmöten att hållas i Bryssel. Vad det betyder för det traditionella sättet att sköta EU med roterande ordförandeskap vet ingen. Bara att det blir annorlunda.

Så gläds medan tid är. Att två amerikanska och en rysk president kommer hit under ett ynka kvartal lär aldrig hända igen.

Presidenterna som besökt Sverige i år

Lena Mellin