”Katastrofens dag” för palestinierna

Fortsatt våld på årsdagen av Israels grundande

NYHETER

Knappt har palestinierna hunnit begrava de döda från måndagen innan våldsamheterna fortsatte på Västbanken.

Uppmärksammandet av al-Naqba eller katastrofens dag har redan krävt fyra dödsoffer och hundratals skadade.

Årsdagen av staten Israels grundande 1948 är en dyster dag för palestinier och en orolig dag för israeler, uppger CNN.

Foto: AP
En palestinsk gerillasoldat låter sin son bära sin pistol vid demonstrationen i flyktingläret Ein el-Hilweh i södra Libanon. 10 000 personer brände däck och israeliska flaggor på 53-årsdagen av staten Israels grundande.

Under förmiddagen dödade israeliska styrkor en palestinier och ytterligare sex skadades under en massprotest på årsdagen av staten Israels födelse för 53 år sedan.

Tusentals palestinier slöt upp för att genomföra fredliga demonstrationer, bland annat skulle de låta en siren ljuda under tre minuter till minne av den dag de tvingades börja fly, uppger BBC.

I stället blev dagen en av de oroligaste på länge.

Livvakt dödades

Mitt under meningsyttrandet gick israelerna till attack och avfyrade mot palestinierna som de hävdade hade avfyrat en granatkastare först.

Den förste som dödades var livvakt till Ahmad Yassin, Hamas andlige ledare.

Senare dödades ytterligare tre palestinier och ett hundratal skadades i sammandrabbningar.

700 000 flydde

Omkring 700 000 palestinier tros ha flytt under det årslånga krig som följde på staten Israels bildande 1948. Drygt femtio år senare har siffran ökat till omkring fyra miljoner palestinier som bor i läger på Västbanken och i Gaza-området.

Alla skolbarn hade ledigt under dagen och palestiniernas ledare Yasser Arafat uppmanade via telefon palestinierna att ”stå starka mot israelernas aggressioner”.

Israel, som går efter den judiska kalendern när de beräknar helgdagar, firar sin självständighetsdag den 26:e april.

Under måndagen dödades sju palestinier av israeliska styrkor. Fem av de döda var polismän som dödades på Västbanken medan de övriga två dödades i Gaza under en granatattack.

"Störande våldsspiral"

– Det är mycket störande att våldsspiralen fortsätter att gå uppåt, sade USA:s utrikesminister Colin Powell till CNN.

Under tisdagen förväntas israeler och palestinier kommentera en 32-sidig rapport från Mitchell-kommittén som behandlar den senaste tidens våld i området.

Kommittén, som leds av förre senatorn George Mitchell, vill stoppa byggandet av judiska bosättningar i Gaza och på Västbanken. Det troliga är att palestinierna stödjer rapporten medan Israel fördömer den.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM