Man på cykel jagas för mordet

Polisen: Vi tror att det är gärningsmannen

NYHETER

Nu vädjar polisen om hjälp för att lösa mordet på en 13-årig flicka i Höganäs.

Den dag flickan försvann iakttog ett vittne en cyklande man med bar överkropp som betedde sig konstigt.

– Vi tror att det är gärningsmannen, säger Peter Tjäder förundersökningsledare vid Helsingborgspolisen till Aftonbladets nätupplaga.

Nu börjar vittnen höra av sig när det gäller mordet på en 13-årig flicka i Höganäs. Vid en presskonferens i dag offentliggjorde polisen de tips de fått in:

17.00 - 17.15. Ett vittne som bor ett 100-tal meter från fyndplatsen hörde ett gällt skrik. Polisen arbetar efter teorin att det var flickans skrik.

17.15 -17.30. En bilist observerar cyklist på Långarödsgatan. Mannen uppges vara 20-45 år och hade bar överkropp. Han betedde sig väldigt underligt: cyklade väldigt snabbt och vingligt.

- Det var svalt väder så det var ett onaturligt beteende att ha bar överkropp. Dessutom hade mannen ljusa finbyxor vilket också är en underlig klädsel till bar överkropp, säger Peter Tjäder.

Cyklat mot centrala Höganäs

Polisen tror att gärningsmannen efter dådet kastat stenen ifrån sig i åkern och cyklat vidare mot centrala Höganäs. På vägen dit harhan troligen gjort sig av med kläderna på överkroppen, kanske för att de var blodiga.

Vittnet säger sig ha haft ögonkontakt med cyklisten.

Spaningsledningen ville på tisdagen av bevisskäl inte i detalj gå ut med den mystiske mannens signalement. Man hoppas att fler personer som kan ha gjort iakttagelser hör av sig till polisen. Däribland två ungdomar i 13-14 årsåldern som befann sig vid brottsplatsen mellan klockan 16 och 17 och två pojkar i tioårsåldern som setts där senare under kvällen.

- Om cyklisten varit där i legitimt ärende borde han höra av sig själv, annars vore det konstigt, säger Peter Tjäder till TT.

Känt till området väl

Peter Tjäder säger att gärningsmannen bör ha känt till området väl och att det är mindre troligt att han kommit från annan ort och sedan försvunnit.

- Det är troligt att han bor i trakten.

Polisen planerar nu att göra en så kallad gärningsmannaprofil efter de uppgifter som vittnena lämnat. Syftet är bland annat att jämföra med mordet på en 18-årig Höganäskvinna för två år sedan. Hon avled på sjukhus sedan hon hittats med svåra huvudskador i en villaträdgård. Mordet är fortfarande olöst.

FLICKMORDET I HÖGANÄS

Per-Ola Ohlsson, Annika Sohlander