Världens äldsta jeans till salu

Levi´s från 1880 ska säljas på nätet

NYHETER

Världens kanske äldsta bevarade jeans kommer att auktioneras ut på internet.

Det är ett par Levi´s från 1880-talet som är till salu och det vinnande budet tippas bli minst en kvarts miljon kronor.

Foto: AP
Catherine Williamson på auktionsfirman Butterfields i San Francisco med ett par jeans från 1880-talet. Nu ska de säljas.

För två år sedan hittades jeansen i en lerhög i en gammal gruvstad i Nevada. Ägaren håller sig anonym och vill nu sälja fyndet till högstbjudande. Affären kommer att ge vederbörande en rejäl hacka. Byxorna har analyserats av jeanstillverkaren Levi Strauss, som har kommit fram till att de gjordes någon gång mellan 1880 och 1885 i Manchester, New Hampshire. Levi Strauss grundades 1873. Företaget har flera par av de egna jeansen som är daterade kring 1890 och har hittills inte hittat något äldre bevarat exemplar än så.

”Värda en kvart miljon”

-Vi är tveksamma till att kalla det världens äldsta jeans innan vi är hundra procent säkra. Men det är ett väldigt tidigt par – kanske världens äldsta och helt säkert ett av de äldsta, säger Catherine Williamson till AP. Hon arbetar åt en auktionsfirma och har värderat byxorna till mellan cirka 250 000 och 350 000 svenska kronor.

Budgivning på fredag

På fredag öppnar budgivningen på nätsajten eBay. Auktionen pågår fram till den 25 maj, då det vinnande budet kommer att offentliggöras på History Channel. Byxorna skulle kunna användas idag utan att väcka någon större uppmärksamhet. De är moderiktigt skitiga och slitna, men i förvånansvärt gott skick.

-De är helt intakta. De har några hål, en reva och är blekta. Men jag har ett par jeans som ser mycket värre ut än de här, säger Catherine Williamson till AP.

Daniel Persson