Clinton lockade rekordpublik

Många trotsade regn och rusk för att få se förre presidenten

NYHETER

Bill Clinton må ha slutat som president men hans person väcker fortfarande stort intresse.

Det var många som trotsade regn och rusk för att få en skymt av honom på väg till lunch hos statsministern.

Även ett hundratal demonstranter skapade ett visst tumult.

Foto: BJÖRN LINDAHL
USA:s förre president i folkhavet vid Sagerska palatset, där statsminister Persson bjöd på lunch.

- Det här slår alla andra besök vi haft, konstaterade statsminister Göran Persson huttrande vid entrén till Sagerska palatset i väntan på att Clinton skulle anlända på tisdagen.

Många av åskådarna ville gärna se presidenten som historien kommer att minnas för sina avslöjade kvinnoaffärer.

- Men han är en genuint radikal person, sade Göran Persson till TT.

Det var också en av de frågor som diskuterades under lunchen.

- Clinton erbjöd sina tjänster för Progressivt ledarskap och jag kommer att återkomma till honom med mer konkreta önskemål om hur han kan hjälpa till, sade Persson.

Progressivt ledarskap är en sammanslutning av mitten/vänsterledare där bland andra Göran Persson och Storbritanniens premiärminister Tony Blair är medlemmar.

Tungviktare

Bill Clinton må vara före detta president, med det är med presidenter som med tungviktsboxare, de behåller sin titel oavsett om de verkligen har kvar jobbet.

- Bill Clinton är en i allra högsta grad betydelsefull politiker som kommer att fortsätta spela stor roll framöver, även om han inte längre sitter vid makten, sade Göran Persson till TT.

Sålunda omgavs Bill Clinton av amerikanska säkerhetsmän även om avspärrningarna och den svenska polisinsatsen hade varit av en helt annan omfattning om besöket inträffat före den 20 januari i år, då han avgick efter åtta år som president.

Problem uppstod när Clinton skulle lämna Sagerska palatset efter mötet med Persson. Ett hundratal demonstranter skanderade slagord och motades bort av polisen innan Bill Clinton kördes till Grand Hotel.

Dyrt nöje

Sedan han slutade som president har Clinton flackat världen runt och dragit in ett okänt antal dollar, på att mot betalning hålla anföranden inför dyrt betalande gäster. Temat har varit klyftan mellan fattiga och rika länder och västvärldens ansvar att hjälpa till med bland annat sjukvård och utbildning.

I Stockholm kostade det 9 000 kronor att bara lyssna till visdomsorden. Att dessutom äta middag med honom kostade ytterligare bortåt 7 000 kronor. Enligt arrangerande Talarforum, ett företag som lever på att ordna liknande tillställningar, har intresset varit stort, trots att man bytt lokal från Cirkus till betydligt trängre Grand Hotel.

- Vi har sålt slut på biljetterna, så visst finns det ett sug, sade Magnus Johanessen på Talarforum.

Autograf

Bill Clinton vet att göra sig populär. Skriva autografer är ett av de säkrare tricken.

- Han skrev till och med en personlig hälsning, konstaterade Ove Lyckner som rest de 35 milen från Tibro för att fatta posto i regnet utanför Sagerska palatset i Stockholm.

- Den här smäller lika högt som kungens autograf, mös Ove innan han packade trunken med cirka 15 000 autografer samlade under 35 år, för att ta bussen hem igen.

Besöket i Stockholm blir kort. Under måndagen var Bill Clinton i Oslo och han fortsätter vidare till Warszawa och Wien för liknande framträdanden efter Stockholmsbesöket.

Anders Lignell/TT