100 derbyfans i vilt slagsmål

Vasaparken ett slagfält före matchen

NYHETER

Fotbollsfesten på Råsunda urartade redan före matchstart.

Ett hundratal huliganer från Djurgården och AIK slog varandra blodiga med basebollträn och knivar i Vasaparken.

Fyra personer fördes till sjukhus, en med allvarlig knivskada.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
huliganbråk Ett tjugotal personer togs om hand av polisen vid slagsmålen i Vasaparken och senare utanför Råsunda. Fyra fördes till sjukhus, en med en allvarlig knivskada.

Vid sextiden i går lekte barnfamiljer i gräset i Vasaparken, några av dem spelade fotboll. Samtidigt samlades grupper av AIK- och Djurgårdsfans i parken inför derbyt på Råsunda.

Plötsligt startade slagsmålen. Omkring 100 fans attackerade varandra med olika tillhyggen, bland annat med basebollträn. Flera av de inblandade slogs blodiga.

- Det kom in småbarnsfamiljer till oss och var alldeles skärrade. De tyckte att det var mycket obehagligt, säger en anställd på ett kafé i närheten.

Tre av deltagarna i bråket fördes till S:t Görans sjukhus. Under kvällen vårdades två av dem på akutkirurgen för allvarliga skador, båda fick stanna över natten för observation.

Efter bråket i Vasaparken drog Djurgårdsfansen mot Odenplan och på vägen slog de sönder bord och stolar i närheten.

Delar av den stora polisstyrkan följde efter och omhändertog 14 av bråkmakarna i tunnelbanan.

Fortsatte efter matchen

- Det här var en nog den tuffaste tillställningen sett över hela året. Det här är en säregen match med många supportrar som är villiga att ge sig in handgemäng, säger Lars Grönskog, presstalesman för Stockholmspolisen.

Före kravallerna hade de olika grupperingarna samlats på olika platser i Stockholms centrum. Därefter drog några av dem upp till Vasaparken.

Bråken fortsatte efter derbymatchen på Råsunda. En person knivskars allvarligt när åskådarna skulle lämna arenan.

Fyra fördes till sjukhus

Facit i natt:

Totalt omhändertogs ett tjugotal personer.

Tre greps för misshandel och våldsamt upplopp.

Fyra personer fick föras till sjukhus.

- Vi försöker göra mycket för att stävja sådant här. Därför är det så otroligt tråkigt när det här inträffar igen, säger Mats Jonsson, ordförande i Järnkaminerna, Djurgårdens officiella supporterförening.

Klas Elfving

ARTIKELN HANDLAR OM