Sprutan som ska hjälpa diabetiker

NYHETER

Ett diabetesvaccin börjar nu testas i Sverige.

I första omgången är det 48 tablettbehandlade diabetiker som får vaccinet.

Förhoppningen är att de ska slippa insulinsprutor längre fram.

Foto: LINDA WIKSTRÖM/BILDBYRÅN040AB
kan slippa insulinspruta Gertrud Ahlqvist ger en patient vaccin mot diabetes. Det är svenskar med typ 2-diabetes som behandlas. Forskarna hoppas att dessa patienter inte ska behöva ta insulinsprutor längre fram.

Normalt räcker det med tabletter för att behandla åldersdiabetes eller typ 2-diabetes som det egentligen heter. I ett fall av tio sinar dock den egna insulinproduktionen helt efter en tid och personen blir beroende av dagliga injektioner med insulin.

Kan se vem som drabbas

Redan i dag kan läkarna tala om vem som riskerar att drabbas.

- Vi använder ett vanligt blodprov för att se om personen utvecklat så kallade GAD-antikroppar, berättar professor Carl-David Agardh på endokrinologiska kliniken på universitetssjukhuset i Malmö.

GAD är ett protein som retar immunförsvaret så att det går till attack mot insulincellerna där proteinet håller hus. Attackerna stör insulinproduktionen som till slut upphör helt.

Så gott som alla typ 2-diabetiker, som bär på de här antikropparna, blir beroende av insulinsprutor inom loppet av fem år.

Det nya vaccinet tros kunna stoppa processen.

Det består av GAD. Samma protein som utlöser attackerna.

- Tanken är att vänja immunförsvaret vid GAD på ett tidigt stadium, så att det inte reagerar så våldsamt längre fram, förklarar Anders Essen Möller, vd på Diamyd medical, som tagit fram vaccinet.

På djur fungerar det.

Får olika stora doser

När de första försöken presenterades för ett par år sedan kallades de historiska.

- Det blir mycket intressant att se om det fungerar även i människokroppen, säger Carl-David Agardh som i förra veckan började vaccinera svenskar med typ 2-diabetes. Samtliga har GAD-antikroppar.

Tre fjärdedelar får olika stora doser av vaccinet. Resten får en overksam vätska. Två injektioner med en månads mellanrum. Vem som får vad vet ingen.

- I det här skedet handlar det om att se om vi får önskad effekt och i så fall hur mycket vaccin som behövs, säger Anders Essen Möller som drömmer om att även kunna vaccinera barn i framtiden.

Nyfödda erbjuds diabetestest

Redan i dag erbjuds tusentals nyfödda skåningar att göra ett diabetestest för att se om de bär på GAD-antikroppar och andra anlag för att bli diabetiker.

Blir vaccinet verklighet kommer även dessa riskbarn att kunna dra nytta av det.

En annan grupp är de nyinsjuknade, där man hoppas kunna stärka den egna insulinproduktionen innan den slås ut helt.

Sjukdomen har ökat dramatiskt i hela världen

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM